Burse - Fonduri mutuale

Horia Braun, CEO, Erste Asset Management: Dacă eşti atent, te uiţi la expunere şi îţi controlezi riscul cred că poţi să navighezi şi în perioade dificile. Sectorul energetic sau cel financiar-bancar nu au performat atât de rău în contextul dificil dat

ZF Piaţa de capital 2022

Horia Braun, CEO, Erste Asset Management: Dacă eşti...

Autor: Alexandra Matei

25.10.2022, 15:16 188

Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, este de părere că societăţile de la bursă se pot menţine chiar şi în perioadele critice dacă sunt atente la expunere şi îşi controlează riscul pe care îl au.

În pofida contextului dificil de anul acesta, menţionează el, la Bursa de Valori Bucureşti au existat şi sectoare, precum cel energetic sau cel financiar-bancar, care au performat destul de bine .

„În mod paradoxal, sunt segmente ale pieţei care nu au performat atât de rău şi cred că BVB a beneficiat de structura sectorială – sectorul de energie sau cel financiar bancar nu au performat atât de rău în contextul dat. Dacă eşti atent şi te uiţi la expunere şi îţi controlezi riscul cred că poţi să navighezi şi în perioade dificile. Anul 2022 a fost difcil pentru că au scăzut mai toate activele financiare. Chiar dacă ai avut un portofoliu diversificat, l-ai avut degeaba. Cred însă că în perioada următoare ar trebui să vedem ultimele faze ale unei astfel de evoluţii”, a spus Horia Braun în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital.

Ce a mai declarat acesta în cadrul evenimentului ZF:

 2022 a fost un an destul de tumultuos, dar în mod paradoxal aş spune că volatilitatea a fost mai mare pe pieţele de obligaţiuni şi pe pieţele de rate decât pe pieţele bursiere. Acolo a fost şocul cel mai puternic. Am început anul în SUA cu randamente ale titlurilor de stat la 1,5% şi acum suntem la 4% şi s-ar putea să mergem şi mai sus.

În România, vorbeam acum un an de randamente de 2%, acum suntem la 8-10%.

 Unele pieţe deja au atins minime, altele poate încă mai au până acolo. Trebuie să urmărim, investind activ.

Sectoarele profitabile sunt cele care au reuşit să transmită impulsul inflaţionist către clienţi. Asta înseamă fie că sunt într-un business în care cererea e relativ inelastică, fie că produsul este extrem de bun şi cerut. Randamentele ridicate în zona de instrumente cu venit fix reprezintă un cost de oportunitate mare pentru investiţia pe termen scurt la bursă.

Pe termen scurt, riscul cel mai mare este inflaţia, iar pe termen mediu, datoriile ridicate. Pe termen lung, riscul climatic este cel mai mare.

 Sectorul public are nevoie de finanţări destul de mari, deficitele sunt mari, rostogolirea datoriei este importantă. Pieţele, nefiind foarte prietenoase cu emisiuni externe, nevoia de finanţare a statului este mare şi asta duce şi la acele randamente ridicate ale titlurilor de stat, inclusiv pe termen scurt. Avem o rată a dobânzii de politică monetară la 6,25%, dar titlurile de stat se tranzacţionează la 8-9%. Asta înseamnă foame de bani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO