Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica, în linie dreaptă către Bursa de Valori Bucureşti. Nicu Marcu, ASF: Listarea va oferi altă anvergură pieţei noastre de capital şi va atrage atât micii, cât şi marii investitori

Hidroelectrica, în linie dreaptă către Bursa de Valori...

Autor: Eduard Ivanovici

23.06.2023, 00:31 466

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, în şedinţa din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare (IPO) pentru un număr de până la 78.007.110 acţiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, potrivit unui comunicat al ASF.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.

„Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti este cea mai mare din istoria pieţei noastre de capital şi chiar din regiune şi va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieţei de capital din România şi va atrage atât micii cât şi marii investitori. Echipele de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Prin listarea Hidroelectrica, Bursa de Valori Bucureşti îşi întăreşte rolul la nivel regional, având totodată o importanţă semnificativă atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru investitorii din România. Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica - sub simbolul H2O - vine şi în contextul adoptării Strategiei pieţei de capital, care sprijină şi încurajează creşterea lichidităţii şi atractivităţii pieţei de capital româneşti, scriu reprezentanţii ASF în comunicat.

Surpriză: Trei investitori români s-au angajat să cumpere acţiuni Hidroelectrica de 2,24 mld. lei, adică 450 mil. euro

Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital, întrucât economia naţională are nevoie de consolidarea acestui sector. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, pentru susţinerea Bursei este nevoie de orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, o importantă sursă de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti”, continuă Nicu Marcu.

Ultima „perlă” nelistată din portofoliul statului român este aşteaptă să debuteze pe piaţa locală de capital în prima parte a lunii iulie, urmând să intre în componenţa indicelui principal BET din prima şedinţă de tranzacţionare.

Recent, Hidroelectrica a anunţat că va distribui ulterior listării circa 90% până la 100% din rezultatul net sub formă de dividend. În continuare, IPO-ul companiei de stat are şansa de a deveni cel mai mare din istoria pieţei româneşti de capital. În plus, după ce producătorul turc de sodă calcinată WE Soda a renunţat la planurile de debut pe bursa de la Londra, Hidroelectrica are cale liberă spre a deveni cea mai mare listare din Europa în 2023.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital, contribuind la îmbunătăţirea cadrului de reglementare, în scopul simplificării accesului la piaţă, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori. Obiectivele de dezvoltare a pieţei locale sunt subsumate obiectivului naţional strategic al politicii externe de aderare a ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, adaugă preşedintele ASF.

După evaluarea statutului pieţei locale de capital de către FTSE Russell, care a inclus deja România în indicele pieţelor emergente începând cu septembrie 2020, listarea Hidroelectrica reprezintă un pas important în vederea îndeplinirii criteriilor setate de MSCI (Morgan Stanley Capital International) pentru promovarea pieţei locale de capital la statutul de piaţă emergentă.

Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23.06 – 4.07.2023 şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali. Acţiunile sunt oferite la Intervalul Preţului de Ofertă de 94 lei - 112 lei per acţiune.

După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise, se mai arată în comunicatul ASF.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO