Burse - Fonduri mutuale

Hidraulica Plopeni a reuşit să strângă doar 1.000 de euro de pe Bursă

Hidraulica Plopeni a reuşit să strângă doar 1.000 de euro de pe Bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

05.12.2010, 23:50 135

Oferta publică de listare a pro­du­că­to­rului de pompehidrau­lice Hidraulica Plopeni (HPR) a fost subscrisă în proporţiede doar 0,04%, cel mai mic nivel înregistrat la un IPO pe Bursă înultimii 10 ani.

La ofertă au participat patru investitori care au subscris întotal 38.000 de titluri în valoare de 4.180 de lei (mai puţin de1.000 de euro) dintr-un total de 97 milioane de titluri scoase lavânzare. Compania viza atragerea a peste 10 mil. lei (2,3 mil.euro) pentru a-şi realiza planurile de investiţii în domeniulenergiei verzi.

Gradul de subscriere al ofertei Hidraulica Plopeni este mai micşi decât cel al ofertei de listare a producătorului de ape mineraleApa Stareţului derulată în urmă cu cinci ani şi care a atras 1,5%din suma vizată.

CCC Blue Telecom, companie controlată de Cătălin Chelu, aîncercat în 2006 să se finanţeze cu 50 mil. lei de pe Bursă, însăoferta s-a încheiat fără succes, gradul de subscriere fiind de9,5%.

Ultima tentativă de listare a unei companii, oferta derulată decompania de construcţii Pomponio în aprilie 2008, a eşuat după ceinvestitorii au subscris 62% din acţiuni. De atunci, pe Bursă s-aumai derulat doar patru oferte publice iniţiale, derulate de fonduride investiţii.

Hidraulica Plopeni şi-a asumat prin prospect listarea pe Bursăindiferent de valoarea banilor atraşi în cadrul IPO-ului pe carel-a derulat, astfel că în termen de 30 de zile este obligată săsolicite admiterea la tranzacţionare.

"Nu se ştie dacă compania va solicita o listare cu dispensă saunu. Dacă ar formula doar cererea de listare, Bursa ar trebui să i-orespingă pentru că încalcă prima condiţie a listării, cea afree-floatului de 25%. Totuşi compania poate cere să i se acorde odispensă sub forma unei perioade de timp în care să-şi creezefree-floatul. Mai este însă o problemă legată de faptul că înprospectul de listare acţionarul majoritar şi-a autoimpus ca timpde şase luni după listare să nu înstrăineze acţiuni ca să nuinfluenţeze preţul de piaţă", a declarat Nicolae Gherguş,directorul general al Confident Invest, firma de brokeraj care aintermediat oferta de listare a Hidraulica Plopeni.

Acţiunile producătorului de pompe hidraulice sunt deţinute înproporţie de circa 99,9% de către omul de afaceri Dănel Dinu,astfel că procentul acţiunilor libere la tranzacţionare, care suntîn mâinile celorlalţi acţionari, este aproape inexistent. Acestlucru face foarte dificilă tranzacţionarea acţiunilor Hidraulica laun preţ echitabil de piaţă format pe baza cererii şi a ofertei.

"Singura explicaţie pe care pot s-o dau pentru lipsa de interesîn cadrul ofertei publice a Hidraulica este contextul de piaţă. Sănu uităm că şi statul şi-a amânat listările anul acesta. Brokeriispun că foarte mulţi bani activi sunt blocaţi în acţiuni aleFondului Proprietatea", a precizat Gherguş.

Chiar preşedintele Bursei de Valori Bucureşti Stere Farmachespunea de curând că listarea la Bursă reprezintă un act de curajpentru companii în această perioadă, dat fiind că majoritateaindicatorilor financiari ai societăţilor sunt în scădere şi căacestea ar trebui să aştepte o creştere pentru a atrage finanţarede pe Bursă.

Brokerii spun că unul dintre motivele principale pentruinteresul redus al investitorilor faţă de oferta Hidraulica l-aureprezentat tocmai rezultatele slabe înregistrate de companie anultrecut şi pe parcursul acestui an.

Astfel, firma din Plopeni a avut anul trecut afaceri de 11,2mil. lei (2,64 mil. euro), în scădere cu 36% faţă de 2008, şi unprofit net de 5.500 de lei, iar în primul semestru afacerilecompaniei au fost de 5,15 mil. lei (1,21 mil. euro), în scădere cu14% faţă de perioada similară a lui 2009. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO