Hidraulica Plopeni a reuşit să strângă doar 1.000 de euro de pe Bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar 05.12.2010

Oferta publică de listare a pro­du­că­to­rului de pompe hidrau­lice Hidraulica Plopeni (HPR) a fost subscrisă în proporţie de doar 0,04%, cel mai mic nivel înregistrat la un IPO pe Bursă în ultimii 10 ani.

La ofertă au participat patru investitori care au subscris în total 38.000 de titluri în valoare de 4.180 de lei (mai puţin de 1.000 de euro) dintr-un total de 97 milioane de titluri scoase la vânzare. Compania viza atragerea a peste 10 mil. lei (2,3 mil. euro) pentru a-şi realiza planurile de investiţii în domeniul energiei verzi.

Gradul de subscriere al ofertei Hidraulica Plopeni este mai mic şi decât cel al ofertei de listare a producătorului de ape minerale Apa Stareţului derulată în urmă cu cinci ani şi care a atras 1,5% din suma vizată.

CCC Blue Telecom, companie controlată de Cătălin Chelu, a încercat în 2006 să se finanţeze cu 50 mil. lei de pe Bursă, însă oferta s-a încheiat fără succes, gradul de subscriere fiind de 9,5%.

Ultima tentativă de listare a unei companii, oferta derulată de compania de construcţii Pomponio în aprilie 2008, a eşuat după ce investitorii au subscris 62% din acţiuni. De atunci, pe Bursă s-au mai derulat doar patru oferte publice iniţiale, derulate de fonduri de investiţii.

Hidraulica Plopeni şi-a asumat prin prospect listarea pe Bursă indiferent de valoarea banilor atraşi în cadrul IPO-ului pe care l-a derulat, astfel că în termen de 30 de zile este obligată să solicite admiterea la tranzacţionare.

"Nu se ştie dacă compania va solicita o listare cu dispensă sau nu. Dacă ar formula doar cererea de listare, Bursa ar trebui să i-o respingă pentru că încalcă prima condiţie a listării, cea a free-floatului de 25%. Totuşi compania poate cere să i se acorde o dispensă sub forma unei perioade de timp în care să-şi creeze free-floatul. Mai este însă o problemă legată de faptul că în prospectul de listare acţionarul majoritar şi-a autoimpus ca timp de şase luni după listare să nu înstrăineze acţiuni ca să nu influenţeze preţul de piaţă", a declarat Nicolae Gherguş, directorul general al Confident Invest, firma de brokeraj care a intermediat oferta de listare a Hidraulica Plopeni.

Acţiunile producătorului de pompe hidraulice sunt deţinute în proporţie de circa 99,9% de către omul de afaceri Dănel Dinu, astfel că procentul acţiunilor libere la tranzacţionare, care sunt în mâinile celorlalţi acţionari, este aproape inexistent. Acest lucru face foarte dificilă tranzacţionarea acţiunilor Hidraulica la un preţ echitabil de piaţă format pe baza cererii şi a ofertei.

"Singura explicaţie pe care pot s-o dau pentru lipsa de interes în cadrul ofertei publice a Hidraulica este contextul de piaţă. Să nu uităm că şi statul şi-a amânat listările anul acesta. Brokerii spun că foarte mulţi bani activi sunt blocaţi în acţiuni ale Fondului Proprietatea", a precizat Gherguş.

Chiar preşedintele Bursei de Valori Bucureşti Stere Farmache spunea de curând că listarea la Bursă reprezintă un act de curaj pentru companii în această perioadă, dat fiind că majoritatea indicatorilor financiari ai societăţilor sunt în scădere şi că acestea ar trebui să aştepte o creştere pentru a atrage finanţare de pe Bursă.

Brokerii spun că unul dintre motivele principale pentru interesul redus al investitorilor faţă de oferta Hidraulica l-au reprezentat tocmai rezultatele slabe înregistrate de companie anul trecut şi pe parcursul acestui an.

Astfel, firma din Plopeni a avut anul trecut afaceri de 11,2 mil. lei (2,64 mil. euro), în scădere cu 36% faţă de 2008, şi un profit net de 5.500 de lei, iar în primul semestru afacerile companiei au fost de 5,15 mil. lei (1,21 mil. euro), în scădere cu 14% faţă de perioada similară a lui 2009.