Burse - Fonduri mutuale

Guvernul a luat 1,1 mld. lei în doar trei luni de la Romgaz, Nuclearelectrica şi Petrom prin „contribuţia de solidaritate“. Măsurile intervenţioniste au plafonat profiturile la nivelul anului 2022 pentru Romgaz şi Nuclearelectrica

Guvernul a luat 1,1 mld. lei în doar trei luni de la...

Autor: Tibi Oprea

27.11.2023, 18:07 175

Politica intervenţionistă a statului român a „tăiat” creşterile de profit pe care marile companii din energie listate la Bursa de la Bucureşti le-ar fi putut avea în acest an. Astfel, Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi OMV Petrom au plătit împreună către Guvern „contribuţii de solidaritate” în valoare de 1,1 mld. lei doar în lunile iulie-septembrie 2023.

Romgaz şi Nuclearelectrica au avut astfel în primele nouă luni din acest an rezultate similare cu cele din ianuarie-septembrie 2022, fiind plafonate de „contribuţia de solidaritate”, iar profitul OMV Petrom a fost de asemenea diminuat, accentuându-se scăderea faţă de anul excepţional 2022.

„Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), cu rezultate apropiate de cele de anul trecut, plafonate la nivelul actual de măsurile intervenţioniste ale Statului”, se arată într-o analiză realizată de Prime Transaction.

În ciuda unor scăderi mari a veniturilor, profitul înainte de impozitare al producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz a avut o creştere consistentă, de 70,1%, la 1,04 mld. lei în T3/2023. Profitul net nu a avut însă nici de data aceasta o evoluţie pozitivă, cauza fiind apariţia „contribuţiei de solidaritate”, care a scos din conturile companiei încă 417,5 mil. lei în T3/2023, această contribuţie neexistând în perioada similară a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO