Burse - Fonduri mutuale

Gramul de aur la Bucureşti, la maximul din aprilie 2017 încoace. De la începutul anului 2019 a urcat cu 4%

Gramul de aur la Bucureşti, la maximul din aprilie 2017...

Autor: Liviu Popescu

30.01.2019, 00:00 184

Banca Naţională a României (BNR) a cotat marţi gramul de aur la 174,99 lei, cel mai ridicat preţ din aprilie 2017 încoace şi în urcare cu 4,2% faţă de începutul anului 2019 în contextul în care metalul preţios s-a apreciat şi faţă de dolarul american. Nesiguranţa investitorilor alimentează creşterea aurului, considerat activul suprem de refugiu în perioade de incertitudine economică. Pe pieţe externe, aurul se tranzacţiona la 1.309 dolari pe uncie, cel mai ridicat preţ din iunie 2018, potrivit datelor Bloomberg.

BNR calculează cotaţia gramului de aur de la Bucureşti în funcţie de cotaţiile de pe plan extern uncie-dolar american şi în funcţie de paritatea leu-dolar american. Dolarul american s-a depreciat ieri în faţa euro înainte de reuniunea Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă centrală la nivel mondial, investitorii fiind precauţi cu privire la escaladarea tensiunilor dintre China şi SUA.

„Există o mulţime de motive să privim în continuare aurul ca pe un mijloc de protecţie a investiţiilor, date fiind perspectivele potrivit cărora alte pieţe se vor confruta cu probleme, în special pieţele de acţiuni, dar şi pe fondul unui dolar mai slab”, spune un analist al Saxo Bank pentru agenţia de presă Thomson Reuters. SUA au pus luni sub acuzare compania chineză Huwaei pentru spionaj industrial şi fraudă bancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO