Burse - Fonduri mutuale

Gazele din Marea Neagră: Producţia se împarte în mod egal între OMV Petrom (Austria) şi Romgaz (statul român). Dacă investiţiile merg bine, România va fi în 2027 cel mai mare producător de gaze al UE. Planul de dezvoltare? Secret

Gazele din Marea Neagră: Producţia se împarte în mod...

Autor: Roxana Petrescu

22.06.2023, 07:00 6071

Anul 2027 ar putea marca intrarea primelor molecule de gaz din zona de mare adâncime a Mării Negre în sistemul naţional de transport după ce ieri OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia istorică de a începe dezvoltarea perimetrului Neptun Deep Ca o ironie, 2023, anul marelui anunţ, putea fi de fapt anul începerii producţiei dacă România nu s-ar fi jucat în 2018 cu legea offshore Investiţiile sunt de 4 miliarde de euro, rezervele recuperabile sunt de 100 de miliarde de metri cubi, echivalentul consumului intern pe 10 ani, costurile de producţie sunt de peste patru ori mai mici faţă de cele de pe uscat, iar valoarea gazului azi este de peste 50 de miliarde de dolari.

Lansat în 2008, alături de colosul american ExxonMobil, între timp retras din ecuaţie, abia ieri, la o distanţă de 15 ani, decizia finală de investiţii pentru perimetrul Neptun Deep a fost anunţată de cei doi parteneri ai proiectului, OMV Petrom, controlat în proporţie de 51% de statul austriac, şi Romgaz, deţinut de statul român.

Decizia reprezintă un moment istoric pentru industria de petrol şi gaze a României, ramură cu o tradiţie de peste 100 de ani.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep a fost înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi este în acest moment confidenţial.

„Prin decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării“, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.  OMV Petrom este operatorul de proiect, atât compania, cât şi Romgaz având 50% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO