Burse - Fonduri mutuale

Gabriel Grădinescu, ASF: Ne propunem o reevaluare a cadrului de reglementare specific operaţiunilor de atragere de capital prin bursă. Piaţa AeRO are nevoie de dezvoltare privind guvernanţa corporativă

ZF Capital Markets Summit 2023

Gabriel Grădinescu, ASF: Ne propunem o reevaluare a...

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2023, 10:04 237

Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi propune să scurteze pe viitor procesele de atragere de capital prin intermediul pieţei bursiere locale, plănuind totodată să fie mai selectivă în ceea ce priveşte criteriile de acces pentru finanţările prin Bursa de Valori Bucureşti, spune Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu piaţa de capital.

„Din perspectiva emitenţilor listaţi pe Piaţa Reglementată sau AeRO, Autoritatea şi-a propus o reevaluare a cadrului de reglementare specific în materia operaţiunilor de atragere de capital, derulate de către companiile listate, scopul fiind scurtarea procesului din perspectiva perioadei de derulare a ofertelor”, a declarat reprezentantul ASF, invitat la conferinţa ZF Capital Markets, 2nd edition, organizată pe 13 martie la hotelul Marriott din Bucureşti.

 

Alte declaraţii din timpul evenimentului:

 
  • În plan secund, vreau să spun câteva cuvinte despre piaţa AeRO şi potenţialul de obţinere de acces facil la finanţare pentru IMM-uri. Pot să afirm că în această arie se simte o necesitate de dezvoltare a guvernanţei corporative. Atât noi, cât şi colegii noştri de la BVB am analizat cu atenţie dezvoltarea pieţei AeRO. Fără îndoială, este o poveste de succes şi aşa trebuie să rămână.
 
  • În ultimii ani, aceasta a crescut organic. AeRO o să reprezinte o piaţă a companiilor cu potenţial real de creştere accelerată. Pentru acest deziderat, Autoritatea şi-a propus o reevaluare a procesului de listare cu scopul de a simplifica procedurile, dar cu creşterea standardelor de transparenţă. Totodată, opiniile celor din Autoritate şi din piaţă converg spre necesitatea de a veni cu un pachet nou de reguli de acces pe această piaţă, în mod special pentru emisiunile de obligaţiuni corporative. Nu vom impacta negativ accesul la finanţare, dar vom fi mai selectivi cu privire la criteriile de acces pentru finanţarea bursieră.
 
  • În altă ordine de idei, pentru perioada următoare merită să urmărim dezvoltarea şi altor segmente de piaţă, precum cel al obligaţiunilor municipale listate la bursă. Este foarte important să reuşim să legăm finanţarea bursieră de autorităţile centrale şi locale care au programe de dezvoltare a infrastructurii care necesită inclusiv finanţări prin PNRR.
 
  • Piaţa noastră de capital a avut o serie de transformări benefice în ultimii ani, adoptându-se la cerinţele moderne cerute de revoluţia tehnologică. În toată această perioadă, constantele ai fost nevoia de transformare, capacitatea de adaptare şi cerinţa de transparenţă. Toate aceste transformări ale ecosistemului de investiţii bursiere au dovedit rezilienţă.
 
  • În acelaşi timp, bursa locală a continuat să atragă investitori noi. Astăzi vorbim despre peste 130.000 de investitori direcţi la BVB. Participanţii la piaţa de capital au ca cerinţe lichiditatea bursieră, rapiditatea în tranzacţionare şi o legislaţie predictibilă şi uşor de asimilat. Aşezăm uşurinţa în tranzacţionare la capitolul „realizări”, primul obiectiv îndeplinit organic.
 
  • Avem o taxare la sursă mai suplă începând cu acest an, avem un circuit rapid de emitere de certificate de listare pentru listarea companiilor, cât şi plasamente private urmate de listări rapide.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO