Burse - Fonduri mutuale

Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental: A scăzut semnificativ numărul de listări ca urmare a creşterii dobânzilor. Pentru listarea la bursă este nevoie de un context pozitiv, iar într-un mediu cu dobânzi ridicate acest lucru nu este posibil

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental: A...

Autor: Valeriu Dănilă

18.03.2024, 14:10 83

Numărul de IPO-uri a avut de suferit atât la nivel intern cât şi internaţional, din cauza creşterii dobânzilor, dar şi a scăderii numărului investitorilor de retail, a declarat Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„A scăzut semnificativ numărul de listări ca urmare a creşterii dobânzilor. Pentru listarea la bursă este nevoie de un context pozitiv, iar într-un mediu cu dobânzi ridicate acest lucru nu este posibil. Începând din 2021 investiţiile făcute de investitorii de retail au scăzut peste tot în lume. Foarte multe companii de creştere au înregistrat scăderi însemnate, există o reticienţă. Avem un blocaj din ambele părţi”.

Cu privire la Bursa de Valori Bucureşti, Aldea a explicat că, în prezent, nu există fonduri de investiţii care să adreseze IPO-uri mici, ci doar fonduri de investiţii mari sau cele de pensii.

„În momentul de faţă nu avem capacitatea de a adresa nişte oferte mici. Ne trebuie nişte vehicule de investiţii cu o abordare puţin diferită, sau chiar fondurile de pensii în măsura în care se schimbă legislaţia. Într-o ofertă de 10 milioane de euro este nevoie de un investitor ancoră care să poată să acopere o parte semnificativă din acea ofertă”.

 

Ce a mai declarat Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental:

  • Pentru noi educaţia este un obiectiv strategic. Tehnologia ne permite să comunicăm eficient cu clienţii. Programul nostru încearcă să aducă terminologia financiară mult mai aproape de investitorii începători. Brokerii internaţionali au reuşit cu ajutorul tehnologiei să facă bursa mai accesibilă.
  • Ponderea cea mai mare a investitorilor este din categoria 30-40 de ani urmată de 40-50. Mi-aş dori să fie mai mulţi tineri, deoarece pentru succesul investiţiilor pe termen lung trebuie să începi să investeşti devreme, chiar şi sume mici de bani. Poţi să îţi propui ca la 40-50 de ani să fii independent financiar.
  • Este foarte multă nevoie de emitenţi noi, fondurile de pensii nu prea mai au în ce să inveastească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO