Burse - Fonduri mutuale

Furturile de actiuni revin pe Bursa dupa noua ani

26.05.2009, 18:20 89

Douasprezece persoane, printre care si patru fosti angajati ai Depozitarului Central, au fost audiate ieri de catre DIICOT Arges, fiind acuzate de inselaciune, fals si tranzactii ilegale pe piata de capital, prin care ar fi prejudiciat circa 300 de persoane cu peste 2 milioane de lei (480.000 de euro).

Potrivit purtatorului de cuvand al Inspectoratului Judetean de Politie Arges, inspectorul Robert Radu, printre suspecti se numara si patru fosti angajati ai Depozitarului Central, institutia Bursei care gestioneaza registrele actionarilor pentru companiile listate, care ar fi furnizat retelei date personale despre detinatori de actiuni pe baza carora membrii grupului au realizat acte de identitate false cu ajutorul carora au vandut actiunile prin intermediul unor societati de brokeraj.
"In principal, grupul infractional a tranzactionat pe piata de capital actiuni ale detinatorilor legali ai titlurilor de capital, in baza unor documente false. Membrii grupului sunt cercetati pentru inselaciune, fals, uz de fals, spalare de bani, constituire in grup infractional organizat si tranzactionare ilegala pe piata de capital, infractiuni pentru care daca vor fi gasiti vinovati risca pana la 20 de ani de inchisoare", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Arges. El mai spune ca ancheta a fost declansata in urma unei sesizari, fara a preciza de la cine a venit aceasta sesizare.
 
CNVM sustine ca a anuntat organele de ancheta din 2007
Reprezentantii Depozitarului Central si cei ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sustin ca au descoperit neregulile inca din 2007 si au anuntat politia.
"In 2007 ne-am sesizat de existenta unor nereguli si in urma unui control intern am sesizat politia si CNVM. Cei patru angajati implicati au fost concediati", spune Stefan Baiasu, purtatorul de cuvant al Depozitarului Central.
Reprezentantii CNVM, institutia de supraveghere a pietei de capital, afirma ca a derulat si Comisia o ancheta, in urma careia a aplicat sanctiuni si a sesizat organele de ancheta. Anca Dumitru, directorul general al BVB, sustine ca nu a primit nicio informare pe aceasta tema.
 
Primul caz din ultimii noua ani
Un numar ridicat de furturi de actiuni a avut loc in perioada 1997-2000, dar unele cazuri de atunci se descopera si astazi. Furturile de atunci se realizau de catre persoane din cadrul societatilor de brokeraj, care luau de la registrele actionarilor actiunile investitorilor si le vindeau pe piata fara sa aiba ordin de vanzare, apoi isi insuseau banii rezultati. Printre pagubiti s-au numarat si investitori institutionali cum ar fi SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana sau SIF Muntenia. Odata vandute, actiunile furate nu mai pot fi recuperate, noii proprietari fiind considerati cumparatori de buna-credinta.
Dupa anul 2000 au fost introduse mai multe masuri de siguranta pentru prevenirea furturilor. Printre acestea se numara codurile confidentiale pentru anumite operatiuni, obligativitatea existentei extrasului de cont la momentul emiterii unui ordin de vanzare sau interdictia platilor in numerar catre clienti. Pe de alta parte, incepand de anul trecut brokerii pot elibera extrase de cont, care anterior se eliberau doar la Depozitarul Central, iar pana la sfarsitul anului brokerii vor tranzactiona prin conturi globale, ceea ce inseamna ca societatile de brokeraj vor tine evidenta proprietarilor de actiuni care tranzactioneaza activ pe Bursa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO