Burse - Fonduri mutuale

Frenezia de pe Transelectrica s-a mutat pe Petrom

31.08.2006, 18:42 10

Minunea Transelectrica a tinut doar o zi, ieri interesul investitorilor fiind acaparat aproape in totalitate de actiunile Petrom si SIF-uri.
Titlurile Petrom au facut obiectul unor tranzactii in valoarea de peste
5 mil. euro (aproape 18 mil. lei), reprezentand cel mai ridicat rulaj de la inceputul lunii februarie.
Brokerii spun ca stirea legata de respingerea de catre Ministerul Justitiei a proiectului hotararii de guvern referitor la vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariati a impulsionat evolutia din piata a acestor titluri.
"Stirea a avut un aspect pozitiv asupra pietei, pentru ca odata ce decizia vanzarii pachetului de 8% intarzie tot mai mult, acea oferta mare pe titlurile Petrom nu va aparea asa de curand, fapt ce a reaprins optimismul investitorilor", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
"Cu toate acestea, nu gasesc oricum ingrijorator faptul ca acel pachet va fi acordat salariatilor in masura in care, pe de o parte, tranzactionarea pe Bursa a acestor actiuni ar fi restrictionata pentru o perioada destul de lunga de timp, iar pentru respectivul pachet exista deja cumparatori interesati care doresc sa-l achizitioneze", a declarat Simionescu.
SIF-urile au castigat in medie 1,5%, pe o lichiditate in crestere fata de sedintele anterioare. Cele mai tranzactionate dintre SIF-uri au fost actiunile SIF Moldova, care au castigat 1,9%, pe un rulaj de 1,8 mil. euro (6,4 mil. lei).
Analistii din piata spun ca cei care au vandut titluri Transelectrica au cautat sa-si plaseze disponbilitatile tot pe Bursa si s-au indreptat cu predilectie spre SIF-uri si segmentul petrolier.
Actiunile Transelectrica s-au apreciat usor, cu aproape 0,5%, pe un rulaj de 1,16 mil. euro (4,1 mil. lei). Titlurile Bancii Transilvania au crescut cu aproape 1%, iar cele ale BRD au inchis la acelasi nivel de marti.
Listarea Transelectrica a reprezentat un prilej pentru ca investitorii straini sa inceapa sa-si faca simtita din nou prezenta pe piata in urmatoarea perioada, spun brokerii.
"Au inceput sa apara investitori straini in piata, nu numai pe titlurile Petrom. Cred ca lichiditatea in urmatoarea perioada va fi in crestere, pentru ca perioada vacantelor e pe sfarsite si incep sa intre fonduri de investitii pe Bursa, atat datorita vestilor pozitive legate de companiile mari listate, cat si celor la nivelul economiei europene", considera Simionescu.

Actiunile Petrom au inregistrat un avans de aproape 4%, tranzactiile cu aceste titluri insumand peste 5 mil. euro (aproape 18 mil. lei). "Evolutia actiunilor Petrom mi se pare putin exagerata, dat fiind faptul ca acel pachet de 8% destinat salariatilor tot se va acorda la un moment dat. De asemenea, nu stiu in ce masura Ministerul Justitiei are autoritatea sau daca nu depaseste cadrul legal de exercitare a atributiilor sale in aceasta privinta", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities. Pe parcursul sedintei, cursul Petrom a atins un prag maxim de 0,565 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa fie tranzactionate la un pret de 0,555 lei/actiune.

Titlurile SIF Transilvania au castigat 2,4% ieri, cel mai mare avans luat dintre actiunile SIF. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de aproape
0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). "Listarea Transelectrica a avut o influenta pozitiva asupra SIF-urilor, iar coroborata cu stirea legata de oferta Erste de preluare a pachetului BRC de la salariatii acesteia, ofera destule motive pentru ca aceste titluri sa se mentina pe un trend ascendent", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj. Inchiderea pe titlurile SIF Transilvania s-a realizat la un pret de 2,17 lei/actiune, curs cu circa 12% sub nivelul maxim atins pe parcursul acestui an.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au apreciat cu aproape 4,5%, pe un rulaj de 0,31 milioane euro (1,1 milioane de lei). Aceste titluri au facut obiectul unei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 10 milioane de actiuni, la un curs de 0,0802 lei/actiune, sub pretul de inchidere de ieri. Valoarea acestei tranzactii se ridica la 0,22 milioane de euro (0,8 milioane de lei). Aprecierea de ieri a anulat o mare parte din scaderile inregistrate de aceste titluri in ultimele doua saptamani. Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la un curs de 0,0825 lei/actiune, nivel cu aproape 25% sub cel inregistrat la inceputul acestui an.

Titlurile Electromagnetica au sarit cu 14% miercuri, atingand un nou maxim pentru acest an. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la aproape 65.000 de euro (0,22 milioane de lei). Actionarii societatii au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 4,8 milioane de euro (16,9 milioane de lei) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net. In urma majorarii, fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de 15 septembrie urmeaza sa primeasca o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta. In ultimele trei sedinte de tranzactionare, Actiunile Electromagnetica s-au apreciat cu aproape 40%, ajungand ieri la un curs de 1,14 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov au pierdut aproape 2%, pe un rulaj de circa 26.000 de euro (92.000 milioane de lei). In primele sase luni, producatorul de tevi a avut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro (49,3 milioane de lei), in crestere cu 52% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, profitul brut al companiei s-a diminuat aproape la jumatate, pana la 0,11 milioane de euro. Dupa ce a atins un nivel maxim in luna mai, cursul Condmag s-a stabilizat in jurul nivelului de 0,8 lei/actiune, inregistrand in ultima perioada o usoara tendinta de scadere. Ultima tranzactie cu titlurile Condmag Brasov s-a perfectat la un pret de 0,76 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO