Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton reacţionează la anunţul ministrulului Boloş prin care acesta se opune vânzării Engie şi listării Salrom: De când am preluat mandatul de administrare al FP în 2011, am obţinut rezultate remarcabile

Foto: Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de fond Fondul Proprietatea

Foto: Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de fond Fondul Proprietatea

Autor: Tibi Oprea

13.02.2024, 12:44 5622

Franklin Templeton, în calitate de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea (FP), a reacţionat la afirmaţiile ministrului Finanţelor Marcel Boloş prin care acesta s-a opus vânzării participaţiilor mari din portofoliul FP, cum ar fi tranzacţia de vânzare a Engie sau listarea Salrom la bursă, respective programului de răscumpărare de acţiuni proprii.

„În calitate de Administrator al Fondului Proprietatea în ultimii 14 ani, Franklin Templeton s-a concentrat în totalitate pe deblocarea şi generarea de valoare semnificativă pentru toţi acţionarii Fondului. Acesta continuă să fie obiectivul nostru principal, în cadrul parametrilor mandatului nostru, aşa cum a fost aprobat de către acţionarii Fondului Proprietatea”, a declarant administratorul în contextul Adunării Generale a Acţionarilor FP din 13 februarie 2024.

Marcel Boloş a declarat zilele trecute că va vota în AGEA din 13 februarie împotriva tuturor propunerilor de pe ordinea de zi. Potrivit informaţiilor ZF, Ministerul Finanţelor a convocat săptămâna trecută reprezentanţii fondurilor de pensii pentru a obţine şi susţinerea acestora, pe care a mai obţinut-o şi la AGA precedentă când s-a votat prelungirea mandatului Franklin cu doar un an.

„De când a preluat mandatul de administrare al Fondului în anul 2011, Franklin Templeton a obţinut rezultate remarcabile pentru acţionarii Fondului Proprietatea, printre care: a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei (şi 16,90% în dolari) pentru acţionari, de la listarea Fondului la BVB. Acest lucru se poate  compara în mod favorabil cu mulţi indici bursieri; a distribuit peste 28,5 miliarde RON (6,9 miliarde dolari ) acţionarilor săi printr-o combinaţie de dividende, răscumpărări de acţiuni şi oferte publice de cumpărare, de la înfiinţarea Fondului; a finalizat 14 programe de răscumpărare de acţiuni în valoare de 10.319,5 milioane lei şi a propus acţionarilor începerea celui de-al 15-lea program de răscumpărare”, a mai transmis Franklin marţi.

În adunarea generală a acţionarilor din 13 februarie, acţionarii FP vor vota finalizarea tranzacţiei de vânzare a întregii participaţii la Engie România către GDF International în schimbul sumei de 432,6 mil. lei, dar şi un mandat generic privind vânzarea a până la 40% din portofoliul de participaţii sub formă de acţiuni.

Lista companiilor pentru care administratorul se poate angaja în discuţii pentru potenţiale tranzacţii include CN Aeroporturi Bucureşti, CN Administraţia Porturilor Maritime, Societatea Naţională a Sării şi Alro Slatina. Fondul oferă detalii cu privire la listarea Societăţii Naţionale a Sării (Salrom).

„Bugetul anului 2024 include costuri estimate la 8,2 milioane RON aferente listării Societăţii Naţionale a Sării SA, cuprinzând comisioanele băncii de investiţii, onorariile de consiliere juridică, comisioanele şi taxele datorate ASF şi operatorilor de piaţă relevanţi, cheltuieli legate de activităţile de marketing şi alte cheltuieli de consultanţă şi are drept ipoteză finalizarea cu succes a tranzacţiei”, scrie FP în BVC.

Guvernul României a discutat încă din vara anului 2022 listarea Salrom la BVB printr-o ofertă publică iniţială (IPO), după ce în iulie 2021 acţionarii Salrom aprobaseră de principiu listarea. Fondul selectase atunci BRD pentru a coordona tranzacţia.

Fondul Proprietatea deţine 49% din capitalul social al Salrom, participaţie evaluată la 318 mil. lei şi care reprezintă circa 13,55% din valoarea activului net al FP. Restul de 51% din acţiuni este controlat de statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„Prin administrarea Fondului Proprietatea în această perioadă, Franklin Templeton a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinaţie de investiţii, ceea ce, la rândul său, a contribuit la creşterea valorii pentru acţionarii Fondului. Acest lucru include: listarea cu succes a participaţiei Fondului în Hidroelectrica în iulie 2023 (10,5 miliarde lei), care a fost cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est; atragerea a peste 1,5 miliarde dolari în materie de investiţii în portofoliu străin în România începând cu 2011; executarea a 35 de tranzacţii private şi 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital, cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei  (4,3 miliarde dolari); creşterea semnificativă a vizibilităţii Fondului, a României şi a pieţei locale în rândul investitorilor internaţionali globali, prin organizarea a 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip "Zilele Investitorilor" şi conferinţe începând din 2011”, a mai transmis FP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO