Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au scos 35 mil. euro de pe piata romaneasca in ianuarie

Fondurile straine au scos 35 mil. euro de pe piata romaneasca in ianuarie

Click pentru imaginea marita

05.03.2008, 18:14 13

Iesirile nete de capital strain de pe piata de capital romaneasca s-au ridicat in luna ianuarie la 35 mil. euro, in conditiile in care sumele retrase de investitorii straini din contul brokerilor au fost duble fata de intrarile de capital, potrivit datelor CNVM.
Iesirile de capital au fost de 70 mil. euro, sub media ultimelor cinci luni din 2007, insa intrarile au scazut dramatic, nivelul de 35 mil. euro fiind un sfert din valoarea medie a intrarilor lunare din perioada august-decembrie 2007.
Brokerii sustin ca iesirile de capital strain din luna ianuarie nu sunt spectaculoase, dar nici nesemnificative, ci sunt in linie cu ce s-a intamplat pe toate pietele emergente.
"Era clar ca au fost iesiri de capital in luna ianuarie, determinate probabil si de rascumpararile cu care s-au confruntat fondurile care investesc pe Bursa, dar aceste iesiri au fost in general cu piata. Nu vad sa fi fost mai deosebita situatia pe piata romaneasca fata de alte piete din regiune", a comentat directorul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.
Vanzarile investitorilor straini s-au ridicat in ianuarie la 126 mil. euro fata de cumparari de 74 mil. euro, vanzarile nete de 53 mil. euro fiind cele mai mari din ultimele 16 luni. Cele mai mari vanzari nete s-au inregistrat pe SIF-uri si pe titlurile bancare, care au fost printre principalele perdante in prima luna a anului.
Vanzarile nete pe SIF-uri au fost de circa 22 mil. euro, reprezentand aproape 1% din capitalizarea totala a celor cinci societati de investitii financiare, dupa ce fondurile straine vandusera SIF-uri in valoare de 94 mil. euro in perioada august-decembrie 2007.
Pe banci, vanzarile nete au fost de aproape 16 mil. euro, iar pe Petrom, s-au ridicat la aproape 2 mil. euro, potrivit datelor CNVM.
Cei mai activi la vanzare au fost in ianuarie investitorii britanici, cu vanzari nete de 16 mil. euro, urmati de cei din SUA si Austria, cu dezinvestitii de cate 14 mil. euro. Investitorii estonieni au retras de pe Bursa aproape 8 mil. euro, iar cei din Suedia, circa 3-4 mil. euro.
Rapoartele fondurilor cu investitii in zona Europei Centrale si de Est arata ca plasamentele acestora pe Bursa de la Bucuresti au scazut in ultimele luni usor mai mult decat piata, dar fara a indica retrageri de capital masive.
Investitiile cumulate ale celor 15 fonduri analizate de ZF (vezi tabel) pe piata romaneasca au scazut cu 40% in perioada august 2007 - ianuarie 2008, in conditiile in care indicii bursieri BET-C si BET-FI au scazut cu 33-34%, de unde rezulta ca cea mai mare parte a scaderii investitiilor a fost determinata de scaderea generalizata a pietei.
De asemenea, expunerea fondurilor cu plasamente importante pe piata romaneasca nu s-a redus semnificativ in perioada analizata. Fondul estonian Hansa Eastern Europe sau cel suedez Gustavia Balkans, care au printre cele mai mari plasamente pe BVB, si-au redus investitiile in Romania cu peste 50% in cele cinci luni analizate, in conditiile in care activele lor au inregistrat scaderi similare. Fondul olandez MEI Romania si Bulgaria si-a redus de asemenea plasamentele in Romania cu 46%, in timp ce activele i-au scazut cu 40%.
Marile fonduri americane sau britanice, precum cele administrate de Morgan Stanley si JP Morgan, si-au vandut cea mai mare parte a detinerilor pe piata romaneasca in ultimele luni, pe fondul problemelor cu care s-au confruntat pe propriile piete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO