Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale noi au cei mai bogati investitori

Fondurile mutuale noi au cei mai bogati investitori

Click pentru imaginea intreaga

31.07.2007, 18:22 18

Fondurile mutuale lansate in ultimii doi ani de Star, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania isi datoreaza cresterea puternica in special catorva investitori mari care au investit sume importante, aceste fonduri inregistrand cea mai mare investitie medie pe investitorii persoane fizice.
Fondurile deschise de investitii administrate de societatea Star Asset Management, lansate in aprilie 2006, au atras in medie cele mai consistente investitii din industrie. La sfarsitul primului semestru, un investitor individual avea plasamente medii de 88.000 de lei (28.000 de euro) la fondul diversificat Star Focus si 85.000 de lei (27.000 de euro) la fondul de actiuni Star Next, de opt ori peste investitia medie de aproape 10.000 de lei (3.100 de euro) a industriei.
In primele sase luni ale anului, fondul diversificat Star Focus a obtinut un randament de 8,9%, in timp ce fondul de actiuni Star Next a inregistrat un plus al unitatii de fond de 19,9%.
Investitii peste media industriei au inregistrat si fondurile Raiffeisen Prosper cu peste 31.000 lei (9.800 de euro) pentru investitorii individuali si BT Clasic, unde investitia medie a clientilor individuali atinge 26.000 lei (8.250 de euro). In primul semestru, fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a obtinut un randament de 7,5%, iar fondul cu plasamente diversificate BT Clasic a inregistrat un plus de 11%.
"Suma investita intr-un fond de investitii depinde de situatia financiara a investitorului, pe de o parte, si de apetitul sau la risc, pe de alta parte. Cu cat investitorul are disponibilitati financiare mai ridicate si un apetit de risc mai mare, cu atat investeste mai mult intr-un fond de investitii. In tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ponderea investitiilor in fonduri in totatul activelor financiare ale unei familii este de 30%, cei cu apetit la risc mai mare depasind 30%", spune Mihai Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.
In afara de randamentul fondului de investitii, evolutia dobanzilor la depozite, cresterea puterii de cumparare si gradul de educare al populatiei determina evolutia investitiei medii in fonduri, este de parere Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest din Cluj. Investitia medie la fondul de actiuni Napoca si la fondul diversificat Transilvania, administrate de Globinvest, atinge 14.900 lei (4.760 de euro), respectiv 12.700 lei (4.050 de euro). Fondul Napoca a adus un randament de 28,1% in primele sase luni, iar fondul Transilvania un randament de 6,1%.
Totusi, un nivel ridicat al investitiei medii nu reflecta si un grad ridicat de dezvoltare a industriei, chiar daca media Uniunii Europene este net superioara celei autohtone. Investitiile medii consistente sunt adesea sinonime cu un grad ridicat de concentrare a plasamentelor, in timp ce investitii mici pot indica un numar mare de investitori, si nu neaparat o putere investitionala redusa.
"Investitia medie in fondurile deschise de investitii se va dilua pe termen lung, pentru ca va creste gradul de penetrare al industriei. Sumele mari investite in fonduri sunt cazuri particulare in prezent, dar pe termen lung va avea loc o scadere a investitiei medii pentru ca se va incerca intrarea pe segmentul de retail", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Cand vine vorba despre puterea investitionala a clientilor individuali, administratorii de fonduri mutuale prefera investitorii cu sume mici, dar in numar mare, insa nu ii neglijeaza nici pe cei care dispun de sume mari de investit.
"Raportat la performanta, e mai bine ca fondul sa aiba mai multi investitori mici si medii, sau sa nu fie dependent de cativa investitori mari", spune Mihai Ion.
Investitorii cu sume mici si medii dau stabilitate fondului de investitii, in timp ce investitorii cu mari disponibilitati financiare consolideaza fondul, sustine si presedintele Globinvest.
"In urma cu sase ani, investitorii cu sume mari la fondurile administrate de Globinvest reprezentau 80% din total, dar in prezent am redus proportia la sub 30%", a precizat Cenan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO