Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale cauta randamente pe Bursele din afara UE

08.07.2008, 20:14 13

Fondurile mutuale au plecat in cautare de randamente pe pietele externe care nu fac parte din spatiul Uniunii Europene, si sunt mai putin conectate la turbulentele financiare de pe pietele internationale.
Deprecierile puternice suferite de piata locala de capital alaturi de lichiditatea redusa a indreptat atentia fondurilor de investitii spre plasamente externe.
Pietele de capital tinta sunt mai putin cele din Vestul si Centrul Europei, piete considerate mature si sensibile la turbulentele financiare, cat Serbia si Muntenegru, Rusia si Brazilia care au statutul de piete emergente, unele dintre acestea fiind chiar in urma pietei locale ca stadiu de dezvoltare.
Bursa de Valori din Belgrad de exemplu avea la sfarsitul lunii iunie o capitalizare de 15,7 miliarde de euro, iar indicele bursier BELEX15, principalul indice al Bursei sarbesti care include cele mai lichide 15 companii listate, s-a depreciat cu 23% in primul semestru. In comparatie, Bursa de la Bucuresti a marcat o capitalizare bursiera de aproape doua ori mai mare in iunie, iar deprecierea principalului indice BET a fost de aproape 34% in primele sase luni.
"Cred ca randamentele se pot obtine pe pietele din afara spatiului UE, care sunt mai putin conectate la ceea ce se intampla pe Bursele europene si internationale. Iesirea administratorilor romani pe pietele nemembre se va intampla cu atat mai mult cu cat piata locala va da semne tot mai timide de revenire", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
"Pietele de actiuni din statele foste membre ale Iugoslaviei sunt atractive, in special Serbia si Muntenegru. Pentru a putea face insa plasamente pe acele piete cu fondurile administrate am solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa aprobe alegerea Burselor", a spus Septimiu Cosma, director adjunct la societatea Zepter Asset Management, care administreaza trei fonduri mutuale.
Potrivit legislatiei, administratorii trebuie sa notifice CNVM cu privire la plasamentele pe pietele din afara Uniunii Europene.
Administratorii locali de fonduri au putina experienta in iesirea pe pietele externe, in principal din cauza volumelor relativ mici de active pe care le administreaza, care nu amortizeaza costurile destul de ridicate ale tranzactionarii pe piete straine. Cresterile semnificative raportate de piata locala in ultimii ani au tinut de asemenea fondurile de investitii "acasa", multi dintre administratori considerand anul trecut ca nu pot fi marcate randamente mai mari peste granite.
Societatea Vanguard Asset Management a demarat anul trecut un proiect prin care Fondul Oportunitati Nationale sa faca investitii pe pietele de capital din Austria si Bulgaria. Corectiile bursiere agresive au amanat insa planurile administratorului pentru anul viitor.
"In conditiile in care piata locala, pe care o cunosti foarte bine, marcheaza scaderi agresive, trebuie sa iesi si pe alte piete, pe care le cunosti mai putin dar care pot aduce randamente", a continuat Voicu de la Certinvest.
Alaturi de lipsa de lichiditate, obstacol de care se pot lovi fondurile locale de investitii pe pietele emergente din afara UE, riscul valutar este un alt factor care trebuie luat in seama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO