Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au mai strâns 35 mil. € în ianuarie

Fondurile mutuale au mai strâns 35 mil. € în ianuarie

Autor: Andrei Chirileasa

09.02.2011, 23:55 25

Activele nete ale fondurilor mutualeau depăşit 1,3 mld. euro (5,67 mld. lei) la finele lunii ianuarie,înregistrând o creştere de 43 mil. euro (182 mil. lei) faţă de lunaprecedentă, potrivit statisticii lunare publicate de AsociaţiaAdministratorilor de Fonduri (AAF).

Creşterea activelor s-a bazat din nou în principal pe baniinou-intraţi în piaţă, valoarea subscrierilor nete fiind lunatrecută de 35 mil. euro (148 mil. lei). În acelaşi timp, numărul deinvestitori a crescut cu peste 3.000, depăşind nivelul de225.000.

Motoarele creşterii pieţei rămân fondurile monetare şi cele deobligaţiuni, administrate de bănci, dar şi fondurile cu plasamenteîn euro. Raiffeisen Monetar, fondul monetar al Raiffeisen AssetManagement, a fost lider la subscrieri, cu intrări nete de peste 11mil. euro (47 mil. lei), urmat de fondul Raiffeisen EURO, cu 7,5mil. euro. Fondurile BCR Obligaţiuni şi BCR Monetar, administratede Erste Asset Management, au reuşit la rândul lor să ridice dinpiaţă peste 10 mil. euro (43,8 mil. lei).

Cele patru fonduri au avut în ultimele 12 luni randamente de sub10%, însă au depăşit multe fonduri diversificate şi de acţiuni,care investesc pe piaţa de capital, au grad de risc mai mare, darcare nu au reuşit să obţină randamente ridicate în ultimul an, pefondul evoluţiei slabe a bursei de la Bucureşti. Astfel, este deînţeles preferinţa investitorilor pentru fondurile cu grad mairedus de risc.

Cel mai performant fond mutual în ultimele 12 luni, Omninvest,administrat de SIRA, a înregistrat un randament de 18%, dar areuşit să atragă doar 10.000 de lei în ianuarie. Principaluldezavantaj al administratorilor independenţi este că nu au ladispoziţie reţele de distribuţie extinse cum au băncile.

Fondurile închise au atras în ianuarie plasamente de 14,4 mil.lei (3,38 mil. euro), majorându-şi activele la 194 mil. lei (45,5mil. euro). Şi pe acest segment majoritatea banilor au intrat încele două fonduri ale Raiffeisen (Strategii Valutare şi RaiffeisenUSD).

În topul administratorilor, Raiffeisen continuă să se apropie derivalii austrieci de la Erste, ajungând la active totale de 2,29miliarde de lei (537 milioane de euro), faţă de 2,35 miliarde delei (553 milioane de euro) în cazul Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO