Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au devenit unii dintre cei mai mari investitori în statul român: 18% din datoria publică este finanţată de investitorii instituţionali români

Investitorii instituţionali români (fonduri mutuale, fonduri de pensii, companii de asigurări) au o pondere de 18% din datoria publică finanţată prin titluri de stat.

Cu toate acestea, investitorii străini sunt cei care deţin cea mai mare parte a titlurilor pe termen lung, astfel încât se creează o volatilitate pe zona de investiţii pe termen lung, a spus la ZF Live Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management.

„O mare realizare a ultimilor 10 ani a fost să construim o structură de investitori instituţionali români, care are aceeaşi pondere în datoria publică finanţată prin titluri de stat cu non-rezidenţii, cu investitorii străini, ceea ce este extrem de important pentru a realiza un echilibru. Practic, dacă este să comparăm cei 10 ani, în 2008, când străinii aruncau peste bord titlurile de stat româneşti, nu au existat investitori intituţionali români destul de puternici, nu aveam echivalentul pe care îl avem acum.”

Fondurile mutuale din România s-au apropiat în 2015, cumulat la nivelul pieţei, de pragul de 5 miliarde de euro: „De atunci suntem sub acest prag, ultimii doi au fost ani de uşoară contracţie, acum fiind undeva la 4,7 mld. euro. Asta datorată în foarte mare parte incertiudinii politicilor fiscale pe care le-au promovat succesiv guvernele ultimelor 18-20 de luni, în pofida scăderii dobânzilor la depozite”.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.