Burse - Fonduri mutuale

Fondurile indraznete investesc pe piata RASDAQ, cele precaute in SIF-uri

Fondurile indraznete investesc pe piata RASDAQ, cele precaute in SIF-uri

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2007, 18:21 20

Omniprezente in portofoliile de investitii ale fondurilor de actiuni, actiunile SIF-urilor asigura lichiditate si diminueaza riscul plasamentelor, dar cand vine vorba de randamente mari, fondurile de actiuni mizeaza agresiv pe actiunile mici dar dinamice de pe RASDAQ. Actiunile de pe RASDAQ au adus cele mai mari randamente in prima jumatate a acestui an, insa titlurile vedeta de pe Bursa de Valori au avantajul unei lichiditati mai ridicate.
"Actiunile SIF-urilor au lichiditate ridicata si potential de crestere. SIF-urile au plasamente pe sistemul bancar, sunt stabile, detin participatii la companii mici si medii care se misca mult mai bine decat actiunile companiilor mari. Companiile de pe RASDAQ pot aduce insa randamente mai mari, riscurile fiind pe masura", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Structura plasamentelor fondurilor de actiuni variaza si in functie de marimea fondului. Fondurile cele mai mari, cum ar fi Raiffeisen Prosper si BT Maxim, mizeaza in special pe actiuni lichide, cum sunt SIF-urile, bancile si companiile petroliere. De cealalta parte, fondurile mai mici au o strategie de investitii mai agresiva, investind o parte mai mare din active in actiuni ale companiilor mai mici de pe BVB si de pe RASDAQ.
Fondul de actiuni Oportunitati Nationale, unul dintre cele mai mici fonduri de actiuni, a investit in primele cinci luni 62,1% din activele de 4,2 mil. lei in actiuni listate, obtinand un randament de 16,2% in acelasi interval. Cele mai importante detineri ale fondului sunt actiunile BRD, cu o majoritate de 8,1% din active, apoi urmeaza actiunile SIF Banat-Crisana cu 7% din active, actiunile Bancii Transilvania tot cu 7% din active. Fondul are insa si parti importante din portofoliu alocate actiunilor de pe RASDAQ, cum ar fi Iproeb Bistrita, cu 5,7% din active, Ceramica Iasi, cu o pondere de 4,4%, si Electromagnetica, cu 4,2%.
Un alt fond foarte activ pe RASDAQ este BT Maxim, administrat de BT Asset Management, care a investit 7,1% din active in actiuni Armax Gaz Medias, si 3,4% in Moara Cibin Sibiu. Plasamentele pe bursa ale fondului sunt dominate de SIF Banat-Crisana, cu 9% din active, SIF Oltenia si SIF Moldova, cu cate 8,5%, respectiv 8,4% din active, BT Maxim detinand si actiuni Zentiva Bucuresti in limita a 5% din active. Activele fondului se ridicau la sfarsitul lunii mai la 57,5 mil. lei (18 mil. euro), din care 73% erau plasamente in actiuni. In primele 5 luni, BT Maxim a obtinut un randament de 15,4%.
"Portofoliul de actiuni al unui fond de investitii trebuie sa pastreze un echilibru intre titlurile lichide si cu potential de crestere si titlurile mai putin lichide dar cu un potential de crestere mai mare", spune Hanga.
Fondul Napoca, administrat de Globinvest, are unul din cele mai diversificate portofolii. Principalul plasament al Napoca il reprezinta actiunile emise de Rompetrol Well Services, cu 7,4% din active. Napoca mai detine actiuni Artrom Slatina, reprezentand 6,2% din active, Turbomecanica (3,7%), Biofarm (3,6%), Bermas Suceava cu 3,2% din active. Fondul si-a redus in schimb expunerea pe societatile de investitii financiare, detinand in proportie de 5,6% titluri SIF Oltenia, 3,7% pe SIF Banat-Crisana, 3,6% pe SIF Moldova, iar 3% din active sunt investite in SIF Transilvania. Fondul Napoca avea la sfarsitul lunii mai active de 24,7 mil. lei (7,7 mil. euro), din care 74,3% au fost investite in actiuni listate, obtinand in primele cinci luni ale anului un randament al unitatii de fond de 14%.
KD Maximus, fondul de actiuni administrat de KD Investments, a mizat de asemenea pe Rompetrol Well Services, prezent in portofoliul fondului cu o pondere de 6,3%. Administratorii KD Maximus au mizat mai mult pe titluri financiare si petroliere, avand un singur emitent de pe RASDAQ in primele zece plasamente, Ceramica Iasi, cu o pondere de 4,4%. Fondul are investite 81% din activele de 30,3 mil. lei (9,4 mil. euro) in actiuni listate, randamentul fondului la 5 luni fiind de 11%.
"Expunerea pe RASDAQ a fondurilor de investitii depinde de cat de agresiva este strategia de investitii. Diversificarea portofoliului este asigurata de actiunile de pe bursa, astfel ca investitiile pe RASDAQ sunt cautate pentru randamente mai ridicate, fiind insotite si de riscuri mai mari", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest.
Intercapital, fondul de actiuni administrat de Certinvest, avea la finele lunii mai un singur plasament mai important pe RASDAQ, in titluri Condmag Brasov, reprezentand 3,4% din active. Fondul mai avea expuneri semnificative pe Prodplast, Policolor, Antibiotice si Turbomecanica, dar si pe BRD si SIF-uri. Activele fondului se ridicau la finele lunii mai la 23 mil. lei (7,4 mil. euro), iar randamentul la cinci luni a fost de 1,6%.
Cel mai mare fond de actiuni de pe piata, Raiffeisen Prosper, mizeaza in principal pe SIF-uri, banci si companii petroliere. Raiffeisen Prosper este singurul fond de actiuni care are si plasamente pe pietele externe. Circa 9,3% din activele de 78,6 mil. lei (24,5 mil. euro) sunt investite in fondul de actiuni JP Morgan Emerging Markets. Randamentul unitatii de fond Raiffeisen Prosper in primele cinci luni ale anului a fost de minus 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO