Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii private ar putea să investească în obligaţiuni emise de state din clubul select al OCDE, precum SUA, Canada, Columbia. ASF vrea un orizont investiţional mai larg

Fondurile de pensii private ar putea să investească în...

Autor: Liviu Popescu

11.03.2024, 00:06 585

Modificarea, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, vizează lărgirea universului investiţional al fondurilor de pensii private Pilon II şi Pilon III prin posibilitatea investiţiei în obligaţiuni l Acţiunile, precum Nvidia, Apple, UiPath lipsesc momentan.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), sub semnătura noului preşedinte Alexandru Petrescu, intenţionează să lărgească universul investiţional pentru fon­durile de pensii private prin inclu­derea posibilităţii investiţiei în obligaţiuni emise de statele membre ale clubului select al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II şi cei ai fondurilor de pensii facultative Pilon III, ar putea să investească în titluri de stat emise de ţări precum SUA, Australia, Columbia, Costa Rica, adică de cele 38 de ţări membre ale OCDE. România nu este membră OCDE însă în urma deciziei Con­siliului Organizaţiei din 25 ianuarie 2022, au fost demarate discuţiile de aderare.

„15% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri emise de state terţe, admise la tran­zac­ţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E“, se arată în norma ASF pentru modi­fica­rea normei 11/2011 aflată în consul­tare publică până pe 16 martie 2024. Ponderea menţionată mai sus repre­zintă circa 20 mld. lei raportată la activele fondurilor de pensii private.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO