Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii au urcat miza pe Bursă înainte de listarea FP

Fondurile de pensii au urcat miza pe Bursă înainte de listarea FP

Autor: Andrei Chirileasa

19.01.2011, 23:45 34

Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii administrateprivat (Pilon 2) au urcat la nivelul record de 530 mil. lei (124mil. euro) la finele lunii decembrie, ajungând să deţină o ponderede 12,2% din activele totale, care reprezintă, de asemenea, unmaxim, potrivit raportărilor Comisiei de Supraveghere a Sistemuluide Pensii Private (CSSPP).

La finele lunii noiembrie, investiţiile în acţiuni alefondurilor de pensii erau de 475 mil. lei (111 mil. euro).Creşterea din decembrie s-a bazat pe sumele mai mari alocate defondurile de pensii investiţiilor în acţiuni, dar şi revenirii pecreştere a pieţei locale, pe fondul apropierii listării FonduluiProprietatea.

Faţă de sfârşitul lui 2009, investiţiile în acţiuni alefondurilor de pensii au crescut cu 138%, în timp ce valoareaactivelor totale a urcat cu 82%, la 4,33 mld. lei (1,02 mld.euro).

Cu toate acestea, în prezent fondurile de pensii nu publicăniciun fel de informaţii privind structura portofoliilor deacţiuni, iar puţine dintre ele oferă informaţii defalcate privindcât din portofoliul de acţiuni este investit pe piaţa locală şi câtsunt plasamentele pe pieţele externe. Cel mai mare fond de pensii,administrat de ING, are şi cele mai mari plasamente pe Bursă, de251 mil. lei (59 mil. euro). Fondul ING are şi cea mai mare ponderea plasamentelor în acţiuni în total active, de 14,8%. Totodată,fondul a înregistrat la finele lunii septembrie cea mai mare ratăde rentabilitate anualizată (randament), de 16%.

Fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz, are plasamentede 100 mil. lei pe Bursă, reprezentând 9,9% din activele totale şia raportat o rată de rentabilitate anualizată de 15,15%.

Al treilea este fondul Aripi, administrat de Generali, cuinvestiţii în acţiuni de 51 mil. lei (14,6% din active) şi orentabilitate anualizată de 15,2%.

Fondurile de pensii au depăşit în ultimul an fondurile mutualeca valoare a investiţiilor pe Bursă. La finele lui 2010,plasamentele în acţiuni ale fondurilor mutuale însumau 274,4 mil.lei (64,5 mil. euro).

Creşterea activelor fondurilor de pensii şi fluxul constant deintrări lunare pe care acestea le înregistrează le vor transformaîn jucători tot mai importanţi pe bursa de la Bucureşti.

Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, estimează că activelefondurilor de pensii vor urca până la sfârşitul anului la 6,5-7mld. lei, ceea ce ar însemna încă circa 200 de milioane de lei baninoi pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO