Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni cu miză pe bănci s-au salvat de scăderi. Petromul le-a adus numai pierderi

Fondurile de acţiuni cu miză pe bănci s-au salvat de...

Autor: Roxana Pricop

29.01.2015, 00:08 781

Clasamentul fondurilor de acţiuni la început de an este condus de fondul de indice BT Index ATX, cu un randament de 3,8% în euro, ajutat de revenirea bursei austriece, şi de fondurile cu expuneri ridicate pe acţiunile bancare, care au evoluat mai bine decât piaţa. Acţiunile Petrom au scăzut cu circa 10%, raportând cele mai mari pierderi din rândul titlurilor lichide.

Investitorii au avut parte de un început de an zbuciumat: după furtuna francului elveţian a urmat euforia tiparniţei Băncii Centrale Europene şi apoi tensiunile alimentate de venirea la putere în Grecia a partidului de extremă-stânga Syriza. Toţi indicii bursieri de la Bucureşti sunt pe mi­nus de la începutul anului. Indicele BET, princi­pala referinţă a bursei de la Bucureşti, are un minus de 1,8%. Din rândul com­pa­niilor incluse în indi­cele BET, acţiu­nile BVB, cu un plus de 17%, şi acţiu­nile bancare au per­for­mat cel mai bine.

Ti­tlurile BRD au câtigat 8,5%, titlu­rile Banca Transilvania au avansat cu 4%. Nu sunt incluse în BET, dar şi acţiunile Erste Bank au adus randamente bune investitorilor, de 6% de la începutul anului, revenind după scă­de­rea puternică raportată anul trecut. La extrema opusă sunt acţiunile Petrom care au scăzut cu peste 10%, trase în jos de prăbuşirea cotaţiei petrolului. Victimă colaterală a scăderii acţiunilor Petrom au fost titlurile Fondului Proprietatea, pentru că fon­dul are o expunere importantă pe pro­du­­că­torul de petrol şi gaze. Acţiunile FP s-au ieftinit cu 5,7% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO