Burse - Fonduri mutuale

Fondurile au câştigat bătălia dividendelor la SIF1 şi SIF4

Fondurile au câştigat bătălia dividendelor la SIF1 şi SIF4

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

28.04.2011, 23:56 532

În martie conducerile celor cinci SIF-uri au primit o solicitaresurpriză din partea celor mai mari acţionari insti­tu­ţionali:creşterea cu până la peste 70% a dividendelor distribuite dinprofitul realizat în 2010, iar două SIF-uri, SIF Banat-Crişana(SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), au introdus propunerile pe ordineade zi, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) aurefuzat motivând că nu sunt înde­plinite condiţiile legale.

Ieri, în cadrul AGA de la SIF Banat-Cri­şana, acţionarii auaprobat cu 60% din voturi distribuirea unui dividend de 0,103lei/acţiune, respectiv 90% din profitul pe 2010. Iniţial,con­ducerea SIF1 a propus un dividend de 0,06 lei/ac­ţiune,respectiv 50% din câştig, esti­mând un profit mai mare pentru anulîn curs în cazul în care acţionarii ar fi aprobat varian­ta dedividend susţinută de conducere.

Deşi propunerea de majorare a divi­den­dului a fost aprobată,fondurile de in­vestiţii re­clamă faptul că conducerea SIF le-asuspendat nelegal dreptul de vot în AGA pe motiv că ar fi acţionatîn mod concertat şi spun chiar că AGA ar putea fi reluată.

Consiliul de Administraţie al SIF1 a sus­pen­dat drepturile devot în AGA pentru 5,95% din acţiuni deţinute de cele 16 fonduri deinvestiţii care au făcut propunerea de majorare a dividendului.

"Am suspendat drepturile de vot pentru că grupul de fonduri deinvestiţii a acţionat concertat şi astfel propunerea lor nu a ajunspe ordinea de zi. Pentru a nu crea şi mai multă agitaţie în piaţă,Consiliul de Administraţie a decis să propună majorareadividendului la 0,103 lei/acţiune, propunere ce a fost aprobată cu60% din voturi. Este o tendinţă în piaţă ca acţionarii să ceară maimulţi bani de la companii, însă acţionarii trebuie să se gândeascăbine: fie beau mai mult lapte, fie mânâncă acum vaca. NiciCoca-Cola, com­pa­nie listată pe mari burse din lume, nudis­tribuie tot profitul către acţionari. Nici BRD-SG nu adistribuit decât 25% din profit către acţionari", a spus IoanCuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana.

Fondurile de investiţii rămân în conflict cu conducereaSIF1

Fondurile de investiţii sunt nemulţumite de decizia conduceriiSIF privind suspendarea voturilor. "Decizia SIF1 este totalinac­ceptabilă. Este nelegal şi lipsit de sens ca un acţionar careîşi exercită un drept recunoscut de prevederile legale, de aformula o cerere care este în mod evident în interesul tuturoracţionarilor, să îşi piardă un alt drept prevăzut de lege", adeclarat Jacob Grapengiesser, part­­ner în cadrul companiei suedezede ad­mi­nis­trare a investiţiilor East Capital, care a făcut partedin grupul de investitori concertaţi de conducerea SIF1.

Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management,administratorul fondului BT Maxim, care se regăseşte de asemenea pelis­ta investitorilor cu drept de vot suspendat, spu­­ne că CNVM aemis un punct de vedere prin care spune că interpretarea SIF1privind acţiunea concertată în acest caz nu este legală, darconducerea SIF a ignorat acest punct de vedere şi nu a revenitasupra deciziei.

"În opinia mea, votul este viciat şi cred că AGA trebuiereconvocată. Dacă SIF1 nu va face lucrul acesta, vom cere CNVM săsolicite conducerii SIF reconvocarea AGA", a precizat Hanga.

Reprezentanţii CNVM nu au putut fi contactaţi pentrucomentarii.

La SIF Muntenia, vot fără scandal

Tot ieri, 28 aprilie, a avut loc AGA la SIF Muntenia (SIF4).Acţionarii SIF4 au aprobat în AGA distribuirea unui dividend brutde 0,081 lei/acţiune, valoare propusă de unii in­ves­titori caredeţin peste 5% din capitalul SIF. Astfel, valoarea totală brută adivi­den­delor dis­tribuite va fi de 65,3 milioane lei şirepre­zin­tă 90% din profitul de anul trecut de 72,6 mil. lei.

Iniţial, Consiliul de Administraţie al Muntenia Invest,administratorul SIF Mun­tenia, a propus alocarea a 40,3 mil. leisub formă de dividende, respectiv 0,05 lei/acţiune, în creştere cu25% de la 0,04 lei/acţiune.

"Considerăm că grupul de acţionari care au susţinut majorareadividendelor a avut o atitudine ostilă, pentru că profită desituaţia unui alt investitor instituţional, aşa cum sun­tem şi noi.Dacă aveau nevoie de lichi­dităţi, tre­buia să facă rost din altăparte, nu din pro­fitul pe care l-am făcut noi. Trium­fulde­mo­craţiei este bun dintr-un anumit punct de vedere, însă avândîn vedere că aceşti acţio­nari sunt investitori instituţionali, artrebui să se gândească pe termen lung. În opinia lor, ei încaseazăacum banii şi dacă SIF-urile scad la Bursă nu au nicio problemă îna le vinde ac­ţiunile. Prin majorarea dividendelor, socie­tatearămâne cu mai puţine rezerve pentru investiţii. Surplusul dedividende din acest an reprezintă jumătate din suma alocatăinves­tiţiilor în 2010", a spus Petre Szel, preşedintele SAIMun­tenia Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO