Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a înregistrat randamente de 1,6% în T3, adică peste 23 miliarde euro. Veteranul Yngve Slyngstad pleacă după 12 ani de la şefia Fondului

Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a...

Autor: Alex Ciutacu

30.10.2019, 16:55 468

Fondul Suveran al Norvegiei, cu active de aproape 980 miliarde euro, a înregistrat un randament de 1,6% pe investiţiile sale în T3 2019, câştigând 23 miliarde euro, potrivit raportului oficial al celui mai mare fond suveran din lume.

„Pe segmentul de acţiuni şi de investiţii cu randament fix am înregistrat încă un trimestru cu randamente pozitive. Am văzut în mod specific o contribuţie pozitivă din partea titlurilor de stat americane şi din partea acţiunilor listate în America de Nord, unde am obţinut un randament de 4,6%, respectiv 2,9%”, a spus Yngve Slyngstad, CEO-ul Fondului Suveran al Norvegiei.

Veteranul Yngve Slyngstad a anunţat astăzi că va pleca de la şefia celui mai mare fond suveran din lume, după ce l-a condus timp de 12 ani. Totuşi, el va continua să lucreze pentru fond, însă dintr-o poziţie nouă cu sediul în Londra. Oeystein Olsen, guvernatorul băncii centrale din Norvegia, a anunţat că a început căutările pentru un înlocuitor al lui Slyngstad, adăugând că banca a fost „extrem de mulţumită” de performanţa sa ca CEO.

Cu o populaţie de mai puţin de 5,4 milioane de locuitori, Fondul Suveran al Norvegiei a obţinut un câştig trimestrial de circa 4.300 euro per cetăţean.

Fondul investeşte câştigurile Norvegiei din petorl şi gaz în pieţe bursiere străine, obligaţiuni şi imobiliare, iar săptămâna trecută a ajuns la o valoare record a activelor din gestiune, de 10.000 miliarde coroane norvegiene, adică 976 miliarde euro.  

Anul trecut Fondul Suveran al Norvegiei şi-a majorat deţinerile la Banca Transilvania, BRD, Digi şi Petrom, a reintrat acţionar la MedLife, dar a diminuat la Electrica, Romgaz şi a lichidat la Transgaz.

Alimentat din banii pe care ţara nordică îi câştigă din activităţile petroliere, fondul este acţionar la zece companii listate la Bucureşti, cea mai mare deţinere a acestuia, ca procente în acţionariatul companiei respective, fiind la MedLife (2,78%).

La preţurile de la finele anului 2018, investiţia norvegienilor la furnizorul de servicii medicale private era de 4 mil. dolari. Pe parcursul anului 2017, fondul îşi lichidase deţinerea la MedLife, atunci de 0,47%.

Fondul a ajuns la investiţii de circa 103 milioane de dolari la bursa românească la finele anului trecut, în urcare cu 18% faţă de anul precedent.

Investiţia la MedLife este urmată de Compa Sibiu (2,24%) şi BRD (1,95%). Spre comparaţie, la finele anului 2017 cele mai mari trei deţineri în funcţie de procentele în acţionariat erau la Compa Sibiu (2,24%), BRD (1,44%) şi Electrica (0,96%).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO