Burse - Fonduri mutuale

Fondul sud-african NEPI s-a listat la Bucureşti, dar tot de acasă strânge bani de investiţii

Fondul sud-african NEPI s-a listat la Bucureşti, dar tot de acasă strânge bani de investiţii

Martin Slabbert (stânga), director general al NEPI, şi-a respectat promisiunea faţă de Valentin Ionescu (dreapta), directorul general al BVB, privind listarea fondului imobiliar sud-african, însă rezultatul nu a fost cel aşteptat

Autor: Roxana Pricop

21.06.2011, 00:06 593

Bursa de la Bucureşti, cea de-a treia piaţă pe care setranzacţionează acţiunile fondului de investiţii NEPI, a fostiniţial inclusă în planul de atragere de fonduri în cadrulmajorării de capital de 29 milioane de euro, însă din cauzaîntârzierilor intervenite în procedura de listare, investitoriilocali nu au putut participa la majorare. Banii atraşi vor fiutilizaţi pentru finanţarea proiectelor pe care fondul le are înRomânia.

"Majorarea de capital s-a realizat prin­tr-un plasament deacţiuni noi şi nu prin ofertă. Intenţionam ca şi Bursa de laBucureşti să fie inclusă între pieţele pe care urma să se derulezeoperaţiunea de majorare, însă din cauza întârzierilor de naturătehnică intervenite în listarea la Bucureşti, acest lucru nu a maifost posibil", a spus Martin Slabbert, director general al NEPI şiacţionar cu 5,95% la fond.

Programată pentru finele lunii martie, listarea NEPI a avut locieri, 20 iunie, şi a fost asistată de BCR şi firma de brokerajIntercapital Invest. Listarea a fost una tehnică, fără să fi fostprecedată de o ofertă de acţiuni, astfel explicându-se şilichiditatea redusă din prima zi.

Pe piaţa locală nu a mai avut loc o ofertă publică de acţiuni(IPO) din anul 2008, puţinele companii care s-au listat în ultimiiani preferând să se listeze direct, aşa cum a fost cazul Bursei deValori Bucureşti sau al Fondului Proprietatea. Cu toatea acestea,derularea unei oferte publice de acţiuni, deşi este un procescomplex cu costuri suplimentare pentru companie, atrage mai multinteresul investitorilor, fapt care se regăseşte într-o lichiditateridicată a acţiunilor.

În prima zi de tranzacţionare la Bucureşti NEPI a strânit uninteres redus în rândul investitorilor locali. Ieri investitorii autranzac­ţionat acţiuni NEPI în valoare de circa 2.600 de lei, la unpreţ de 15,1 lei/titlu, în scădere cu 1,9% faţă de preţul delistare. La finalul şe­dinţei, în pia­ţă era un singur ordin decum­părare pentru un pachet de 5 acţiuni, la preţul de 13,1lei.

Astfel, în ciuda optimismului afişat de reprezentanţii BVB şi debrokerii care au intermediat listarea, listarea NEPI nu a produsniciun efect în piaţă.

Valoarea totală a acţiunilor rulate ieri pe Bursa de laBucureşti a fost de peste 23 milioane de lei.

Lichiditatea acţiunilor este o problemă pentru NEPI şi pe Bursade la Londra, având în vedere că acţiunile sunt listate pe piaţaalternativă AIM, iar ultima tranzacţie cu acţiunile NEPI a avut locpe 23 martie la un preţ de 3 euro/titlu. Pe Bursa de laJohannesburg, acţiunile se tranzacţionează zilnic, ultimul preţafişat fiind de 33,60 de razi/ti­tlu, adică 14,8122 lei/titlu.

"Bursa de la Johannesburg este piaţa principală pentru acţiunileNEPI, iar în ultimele 12 luni s-au tranzacţionat zece milioane deacţiuni", a mai spus Slabbert.

Lichiditatea acţiunilor NEPI ar putea creşte dacă unul dintrebrokerii care a asistat listarea va deveni furnizor de lichiditate(market maker) pentru fond. Pentru ca acest lucru să se întâmple,Bursa de la Bucureşti trebuie să primească acordul CNVM de aextinde conturile globale pentru toţi emitenţii.

NEPI a devenit primul fond de investiţii imobiliare listat laBursă, oferind investitorilor acces la un portofoliu de 33 deproprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale,dintre care 27 aflate în România şi restul aflate în Germania.Potrivit prospectului de listare, portofoliul a fost evaluat la313,7 mil. euro la finele anului trecut, avea o suprafaţăînchiriabilă de 214.000 de metri pătraţi. Randamentul mediuanualizat generat de proprietăţi a fost de 8,3%.

NEPI este controlat în proporţie de 21,8% din capital deprincipalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient PropertyIncome Fund.

Consiliul director al fondului este condus de Dan Pascariu,preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit ŢiriacBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO