Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea mută în instanţă lupta pentru banii Romgaz

Autor: Roxana Daniela Pricop

01.12.2010, 23:42 34

Fondul Proprietatea, administrat de compania britanică FranklinTempleton, va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 mil.lei (93 mil. euro) la bugetul de stat, argumentând princonsecinţele grave asupra percepţiei investitorilor şi mediului debusiness românesc.

Acesta ar putea fi cel mai mare scandal de pe piaţa de capital lasfârşitul acestui an, în condiţiile în care Franklin Templeton aremai puţin de trei luni de când a preluat mandatul de administrare aFondului Proprietatea, care este controlat în proporţie de 40% destat.

La Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz de marţi, 30 noiembrie,Ministerul Economiei, principalul acţionar al companiei cu 85% dincapitalul producătorului de gaze, a votat în favoarea donaţiei de400 mil. lei către bugetul statului. În calitate de acţionarminoritar cu 15%, Fondul a votat împotrivă, în ultimele săptămâniluând mai multe poziţii publice privind consecinţele grave ale uneiastfel de măsuri. Dacă Romgaz donează banii la stat, FondulProprietatea ar pierde circa 60 mil. lei.

Aprobarea transferului de 400 mil. lei către buget are loc la doarcâteva zile de la aprobarea unei alte donaţii: pe 24 noiembrieacţionarii Electrica au aprobat transferul a 150-200 milioane leila buget. Aceste donaţii au loc ca urmare a deciziei Guvernului dinaugust, când a avut loc prima rectificare bugetară din acest an.Guvernul a decis atunci că Electrica şi Romgaz vor dona la bugetcâte 400 mil. lei, în timp ce Loteria Română trebuie să participecu 74 mil. lei.

Dacă la Electrica şi la Loteria Română statul este unic acţionar,la Romgaz este doar acţionar majoritar, iar realizarea acesteidonaţii ar încălca drepturile acţionarului minoritar. Acest scandalar putea strica planurile statului de a lista pe Bursă un pachet de15% din Romgaz anul viitor.
"Înţelegem nevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar,dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă petermen lung. Cum donaţia a fost deja susţinută de MinisterulEconomiei, anticipăm efecte negative asupra mediului românesc deinvestiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţarăal României", a spus Mark Mobius, preşedintele executiv al divizieide investiţii pe pieţele emergente a Franklin Templeton.

Drept alternativă la donaţie, oficialii Franklin Templeton aupropus Guvernului român şi conducerii Romgaz o soluţie sub formaunui dividend special distribuit tuturor acţionarilor din profitulrealizat de companie. Statul român nu a dat curs acesteipropuneri.

Mai mult, Fondul Proprietatea solicită conducerii Romgaz să nuaprobe transferul sumei la bugetul de stat întrucât "printr-oastfel de măsură ar putea deveni răspunzătoare personal pentruaceastă acţiune împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilorminoritari", potrivit oficialilor Franklin Templeton.
"Capacitatea Guvernului de a impune astfel de decizii asupra unorcompanii va trimite un mesaj îngrijorător investitorilorinternaţionali şi va afecta reputaţia pieţei de capital dinRomânia", a conchis Mobius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO