Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a crescut pe bursa din Viena cu 88% in trei luni. Vineri s-au facut tranzactii record de 6,3 mil. euro

28.03.2010, 23:06 42

Tranzactiile cu titluri derivate pe Fondul Proprietatea pe bursadin Viena au atins vineri valoarea record de 6,3 mil. euro, iarpretul actiunilor rezultat din aceste tranzactii a urcat la 0,537lei, un maxim al ultimilor doi ani. La acest pret, fondul esteevaluat la aproape 1,9 mld. euro.

Pretul de tranzactionare a urcat cu 11%, dupa ce joireprezentantii grupului american Franklin Templeton, care aupreluat administrarea Fondului Proprietatea, au anuntat ca vorincerca sa listeze fondul pe bursa de la Bucuresti in lunaseptembrie. In prezent, nu exista o piata transparenta pentrutitlurile Fondului Proprietatea, cumparatorii si vanzatoriicomunicand in special prin anunturi la mica publicitate, in timp cetransferul de proprietate se realizeaza direct la DepozitarulCentral. Solutia este incomoda si costisitoare mai ales pentruinvestitorii institutionali, care cauta pachete mari deactiuni.

Instrumentele derivate (warrant) listate de firma de brokerajceha Wood & Company se tranzactioneaza pe bursa din Viena de lafinele lunii decembrie 2009. Pretul acestor instrumente a urcat deatunci cu 88%, de la 35.000 de euro la 66.000 de euro. In acelasiinterval, SIF-urile au castigat 38% in euro, iar indicele BET aurcat cu 32%.

Fiecare warrant emis de Wood are ca activ suport un pachet de500.000 de actiuni ale Fondului Proprietatea. Posesorul acestorinstrumente are posibilitatea ca la scadenta (30 noiembrie 2010) saceara emitentului (Wood) pachetul de actiuni suport saucontravaloarea actiunilor la acea data.

Cumparatorii de warrant-uri emise de Wood sunt in specialinvestitori institutionali, care nu mai gasesc in prezent vanzatorila Bucuresti pentru pachete mari de actiuni. Vineri s-au derulatdoua tranzactii prin care s-au transferat 96 de warrant-uri,echivalentul a 48 de milioane de actiuni Fondul Proprietatea, adicaaproape la fel de mult cat s-a tranzactionat de la lansarea acestuiinstrument.

Si UniCredit Bank Austria a listat pe bursa din Viena uninstrument similar la inceputul lunii martie, insa pana in prezentnu a realizat nicio tranzactie.

Desi nu exista o statistica oficiala, rarele raportari oficialesi relatarile brokerilor indica o crestere de peste cinci ori apretului actiunilor.

Astfel, daca in urma cu un an se tranzactionau zeci de milioanede actiuni la preturi de 0,1 lei/actiune, in prezent pretul a ajunsla 0,5 lei, iar tranzactiile cu pachete de milioane de actiuni suntfoarte rare.

Pe de o parte, proprietarii de actiuni nu mai sunt dispusi savanda, asteptad listarea, iar pe de alta parte despagubirile laANRP merg foarte greu, astfel ca sunt putini actionari noi care arfi dispusi sa-si vanda actiunile.

"In ultimele patru-cinci saptamani se gasesc tot mai greupachete mari de actiuni pentru ca majoritatea actionarilor asteaptaun pret mai mare. Pretul a crescut si oferta s-a diminuat mai alesdupa validarea Franklin Templeton ca administrator", spune AdrianSimionescu, presedintele firmei de brokeraj Vienna InvestmentTrust.

Chiar si la pretul actual, actiunile Fondului Proprietatea setranzactioneaza cu un discount semnificativ fata de valoareaactivelor, in conditiile in care doar participatiile in companiilistate si lichiditatile din conturi se ridica la circa 1,7 mld.euro, iar printre participatiile nelistate sunt incluse companiiprecum Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica.

Fondul Proprietatea avea la finele lunii februarie circa 3.350de actionari privati, care detin aproape 41% din actiuni.Ministerul Finantelor controleaza 59%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO