Burse - Fonduri mutuale

Fondul MEI: Urmatorul raliu pe Bursa ar putea fi alimentat de anularea pragului la SIF-uri

MEI: Urmatorul raliu pe Bursa ar putea fi alimentat de anularea pragului la SIF-uri
02.07.2009, 18:21 19

Eliminarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri) alaturi de lansarea de oferte de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol pot alimenta urmatorul raliu al Bursei, este de parere Peter Mars, director de investitii la compania olandeza de Middle Europe Investments (MEI), care administreaza investitii de circa 13 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti.

Lansarea de oferte publice de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol si eliminarea pragului de detinere la SIF-uri sunt printre cele mai asteptate evenimente bursiere ale toamnei, putand pune bazele unui nou raliu bursier similar celui din primavara, cand unele actiuni au crescut si cu peste 100%. "Intotdeauna exista o sansa sa apara un al doilea raliu. Acesta poate fi alimentat de doua evenimente: anularea pragului la SIF-uri sau lansarea de oferte publice de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol", a spus Peter Mars. MEI detine o participatie de circa 5% in cadrul Rompetrol Well Services (PTR), una dintre firmele pentru care kazahii de la KazMunaiGas ar trebui sa lanseze o oferta publica de preluare, fiind obligati de o instructiune emisa recent de CNVM.
La sfarsitul lunii iunie, un grup de 18 senatori si deputati au semnat un proiect de lege privind eliminarea pragului de detinere de 1% de la SIF-uri, lucru cerut cu insistenta in ultimii ani de majoritatea brokerilor si investitorilor de pe Bursa. Daca proiectul va fi adoptat in Parlament, investitorii puternici din piata ar putea prelua controlul asupra averii de 1,4 mld. euro a celor cinci SIF-uri.
"In luna septembrie, in preajma discutarii in Senat a pragului la SIF-uri, ma astept ca lichiditatea si volatilitatea pe Bursa de la Bucuresti sa creasca", a declarat Mars.
Prin intermediul fondului Roemenie & Bulgarije Fund (RBF), olandezii de la MEI sunt printre cei mai importanti investitori straini la Bursa. Potrivit informatiilor disponibile la finalul lunii mai, expunerea RBF pe piata locala era de 68% din activele nete de 18,5 mil. euro, respectiv de aproape 13 mil. euro. Principalele plasamente ale fondului sunt actiunile Rompetrol Well Services, divizia de servicii a grupului cu acelasi nume, ale companiei de studii geologice Prospectiuni, ale producatorului de mase plastice Romcarbon si ale producatorului de cabluri electrice Iproeb. Olandezii detin participatii si la SIF-uri.
"In prima jumatate a anului, piata a atins minimele. Urmatoarele 12 luni sunt cea mai buna perioada pentru a construi pozitii. Daca sentimentul se va schimba, trenul va merge prea repede pentru a mai fi capabil sa iti construiesti o pozitie buna", a estimat Mars.
Reprezentantul MEI nu se asteapta la o crestere a lichiditatii pe piata locala in urmatoarele doua-trei luni, estimand ca randamentele aduse de actiuni in cea de-a doua jumatate a anului "vor fi mici in ansamblu".
"In aceste conditii turbulente de piata, investitorii trebuie sa aiba rabdare, nu trebuie niciodata sa se imprumute pentru a cumpara actiuni si, de asemenea, sa se concentreze pe companiile care au rezultate concrete, si nu pe cele care doar declara ca vor sa faca un lucru sau altul", a conchis Mars.
In urma cu doi ani, MEI era unul dintre cei mai mari investitori straini de pe Bursa, cu un portofoliu care se apropia de 100 mil. euro. Caderea puternica a pietei a lovit puternic fondul olandez, care a inregistrat pierderi de peste 80% din iulie 2007 pana in prezent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO