Burse - Fonduri mutuale

Fondul Fortuna Clasic a batut indicele BET-C in mai cu ajutorul Azomures

Fondul Fortuna Clasic a batut indicele BET-C in mai cu ajutorul Azomures

Click pentru imaginea marita

03.06.2008, 20:33 52

Fondurile mutuale cu plasamente pe piata actiunilor au profitat de pe urma revenirii Bursei in luna mai, cele mai bune randamente fiind obtinute de fondurile care au avut in portofoliu actiuni Azomures.
Fortuna Classic, fondul diversificat administrat de societatea Target Asset Management, a inregistrat cel mai ridicat randament in luna mai, de 10,4%, fiind singurul fond care a depasit cresterea indicelui general al Bursei, BET-C, cu un avans de 9,1%. Niciun fond nu a depasit insa indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa, care a crescut cu 11%.
Fondul Fortuna Clasic avea la sfarsitul anului trecut aproape 4% din activele nete de 8,3 mil. lei (2,3 mil. euro) investite in actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures (AZO), care au crescut luna trecuta cu peste 300%. "Cred ca mai este loc de crestere pentru Azomures. Estimam ca rezultatele emitentului pe trimestrul al doilea vor fi foarte bune", spune Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target AM.
Alaturi de actiunile producatorului de ingasaminte fondul mai are expuneri semnificative pe titlurile SIF Moldova (SIF2), in care are investite aproape 7% din active, Ecopack Ghimbav (AMCP), SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4). Astfel, fondul a beneficiat si de revenirea SIF-urilor, indicele acestora, BET-FI, castigand 6,7% luna trecuta.
La distanta de performerul lunii mai, se situeaza Raiffeisen Romania Actiuni, fond administrat de Raiffeisen Asset Management, care a inregistrat un plus al unitatii de fond de 5,7%. Fondul are plasamente semnificative in titlurile Petrom (SNP) si BRD, care au inregistrat cresteri de 12,5%, respectiv 8,5% in luna mai. De asemenea, fondul a beneficiat de cresterea actiunilor Transelectrica (TEL) si Oltchim (OLT), alte doua titluri cu o pondere importanta in portofoliu.
Un alt fond care a beneficiat de cresterea Azomures in mai a fost Active Dinamic, cu un randament de 4,8%. Fondul de actiuni este administrat de societatea Swiss Capital Asset Management, parte a grupului KBC. Potrivit celor mai recente informatii furnizate de administrator, Active Dinamic a investit peste 3% din activele de 28,7 mil. lei (aproape 8 mil. euro) in titlurile producatorului de ingrasaminte la sfarsitul anului trecut. Fondul de actiuni administrat de Swiss Capital a avut anul trecut una dintre cele mai mari expuneri pe piata RASDAQ din randul fondurilor de actiuni. In luna mai, indicele principal al pietei RASDAQ, RASDAQ-C, a crescut cu 31%.
Putine fonduri au beneficiat de evolutia actiunilor Azomures, cele mai multe fonduri de actiuni neavand aceste titluri in portofolii. Majoritatea fondurilor au inregistrat luna trecuta cresteri mai mici de 4%.
Premio, fondul de actiuni administrat Pioneer Asset Management, a crescut cu 4% in luna mai, in timp ce fondul de actiuni KD Maximus, administrat de KD Investments, a crescut cu 2,9%.
"La fondul de actiuni au avut loc o serie de rascumparari care ar fi putut influenta rezultatele din luna mai. Cu toate acestea, strategia de investitii din luna mai s-a mentinut in linii conservatoare, cu peste 60% din activele Premio fiind investite in actiuni", spune Florin Dolea, director executiv la Pioneer Asset Management.
In ceea ce priveste portofoliul de investitii al fondului de actiuni administrat de KD Investments, aproximativ 4,4% din activele fondului au fost plasate la sfarsitul lunii aprilie in titluri Rompetrol Well Services, 4,1% in actiuni BRD-SG, iar 3,3% in actiuni Biofarm, potrivit celor mai recente informatii furnizate de administrat.
"La sfarsitul lunii mai, aproximativ 53% din activele fondului de actiuni erau investite in actiuni. Rezultatul din luna mai s-a datorat si revenirii Biofarm si Alumil", spune Jan Pricop, directorul general adjunct al societatii de administrare KD Investments. In luna mai, actiunile Biofarm au crescut cu 46%, in timp ce titlurile Alumil s-au apreciat cu 15,3%.
"Nu pot spune ca a aparut optimismul pe Bursa, ci mai curand ca a disparut pesimismul. Este destul de greu de estimat cand anume va avea loc o revenire a optimismului in randul investitorilor", spune Serban Nascu. Chiar daca in mai fondurile de actiuni si cele cu plasamente diversificate detin pozitii fruntase in clasamentul fondurilor de investitii, randamentele din primele cinci luni ale anului plaseaza aceste fonduri la extrema opusa a clasamentului. Fortuna Classic incheie primele cinci luni ale anului cu un randament negativ de 6,2%, in timp ce KD Maximus raporteaza o depreciere de 22,5% a unitatii de fond. Premio raporteaza un randament pe primele cinci luni de 23,6%, in timp ce unitatea de fond Raiffeisen Romania Actiuni a scazut cu 32,1% in primele cinci luni.
Fondurile de obligatiuni continua sa fie cele mai performante la sfarsitul lunii mai, raportand randamente pe primele cinci luni care nu trec insa de 5%. Stabilo, fond de obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management, a incheiat primele cinci luni ale anului cu un plus de 4,4%, in timp ce fondul de obligatiuni Orizont administrat de Certinvest a marcat un randament de 4,1% in acelasi interval, iar fondul BCR Obligatiuni a adus investitorilor un randament de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO