Burse - Fonduri mutuale

Fondul de actiuni Premio a cazut victima speculatorilor

Fondul de actiuni Premio a cazut victima speculatorilor

Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer AM

28.01.2008, 18:33 30

Administratorul fondului de actiuni Premio, care a raportat cel mai mic randament anual din industrie anul trecut, spune ca fondul a cazut victima speculatiilor facute de investitori, incurajati pe de o parte de modul de calcul al unitatii de fond.
Premio, fond de actiuni administrat de societatea Pioneer Asset Management, a incheiat 2007 cu un randament de 2%, mult sub performerul industriei, fondul de actiuni KD Maximus cu un plus anual al unitatii de fond de aproximativ 30%. Performanta fondului de actiuni Premio s-a situat si sub randamentul adus de fondurile de instrumente monetare, Simfonia 1 aducand investitorilor un randament anual de 6,3%.
"Diferentele mari de performanta intre fondul de actiuni Premio si restul industriei au fost cauzate in mare parte de intrarile si iesirile agresive din fond. Luand in calcul dimensiunea mica a fondului, aceste fluctuatii au avut un impact puternic asupra unitatii de fond si implicit a randamentului", explica Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer AM.
La sfarsitul anului trecut, fondul Premio numara 43 de investitori si active nete in valoare de 4,1 milioane de lei, in scadere cu 94% fata de inceputul anului. Fondul a inceput anul 2007 cu un total de 50 de investitori.
"Fluctuatiile investitorilor au avut un caracter speculativ, incurajate si de faptul ca valoarea unitatii de fond este calculata dupa informatii vechi de doua sau chiar trei zile. Desi am facut demersuri de schimbare a acestui mod de calcul, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ne-a refuzat acest lucru, fapt ce a afectat performanta fondului", continua Dolea de la Pioneer AM.
In prezent, pretul unitatii de fond se calculeaza raportat la ziua in care investitorul depune cererea de subcriere sau de rascumparare. Aceasta modalitate de calcul permite investitorului sa anticipeze momentul favorabil de intrare sau de iesire de fond, bazandu-se pe evolutia pietei din ziua precedenta, unitatea de fond reflectand evolutia pietei cu doua sau chiar trei zile intarziere.
"E vina reglementatorilor care permit, prin refuzul de a corecta modul de calcul al VUAN-ului, sa aiba loc astfel de miscari speculative ale investitorilor, cu efecte negative asupra dezvoltarii pietei fondurilor mutuale", este de parere Dolea.
Inca de anul trecut, administratorii de fonduri au inaintat Comisiei solicitari de modificare a modului de calcul al unitatii de fond, astfel incat acesta sa nu se mai opereze la valoarea certa.
"Cred ca performantele fondurilor mutuale ar fi fost mai mari in 2007 daca modul de calcul al VUAN-ului ar fi fost facut dupa standardele corecte", conchide Dolea.
Drept reactie la iesirile agresive ale investitorilor din fond care au avut loc in prima jumatate a anului trecut, administratorii de la Pioneer AM au introdus comisionul de rascumparare pentru investitii realizate pe perioade mai scurte de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO