Burse - Fonduri mutuale

Fidelis, ediţia a 15-a: Românii pot cumpăra titluri de stat între 21 februarie şi 1 martie. Prima ofertă publică derulată anul acesta de Ministerul Finanţelor. Dobânzile variază între 6% pe un an, 6,75% pe trei ani şi 7% pe un an pentru donatorii de sânge

Fidelis, ediţia a 15-a: Românii pot cumpăra titluri de...

Autor: Eduard Ivanovici

20.02.2024, 10:24 5755

Ministerul Finanţelor pregăteşte să demareze o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis adresată micilor investitorilor pentru care subscrierile vor începe miercuri, 21 februarie şi se vor încheia vineri, 1 martie. Obligaţiunile vor fi listate ulterior la Bursa de Valori Bucureşti, unde preţul va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă, lichiditate şi de condiţiile din economie.

La fel ca în ediţiile anterioare, Ministerul Finanţelor păstrează denominarea în lei şi în moneda unica europeană, dobânzile la titlurile în lei variind între 6% pe un an, 6,75% pe trei ani şi 7% pe un an pentru donatorii de sânge, potrivit MF. Anterior, dobânzile au fost de 6,1%, 7,25%, respectiv 7,1%.

În ceea ce priveşte titlurile denominate în euro, cupoanele sunt de 4% pe un an, respectiv 5% pe cinci ani, faţă de 4%, respectiv 5,5% în ediţia anterioară.

Este a cincisprezecea ediţie Fidelis derulată de statul român. În precedentele 14 ediţii, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 24,5 miliarde de lei (aproape 5 miliarde de euro), sumă din care 9,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) reprezintă valoarea ofertelor derulate doar în 2023.

În ediţia de la finele anului trecut, MF a atras 933,4 milioane de lei, respectiv 310 milioane de euro (valori însumând 2,47 miliarde de lei/497,7 milioane de euro). Aceasta a fost a treia cea mai mare ofertă Fidelis în funcţie de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, în iulie 2020.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Consorţiul de intermediere pentru ediţia actuală este format din Alpha Bank, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale şi BT Capital Partners, divizia de brokeraj şi investment banking a grupului financiar Banca Transilvania.

Suma minimă de subscriere pentru tranşa donatorilor de sânge este de 500 de lei. Pentru celelalte două ediţii cu titluri de stat în lei, suma minimă este de 5.000 de lei, iar pentru titlurile denominate în moneda unică europeană minimul este de 1.000 de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO