Burse - Fonduri mutuale

Farmache vede tranzactii mai mari pe final de an

Farmache vede tranzactii mai mari pe final de an
21.09.2006, 19:54 20

Valoarea tranzactiilor de la Bursa va reveni pe o tendinta de crestere in toamna acestui an, considera directorul general al Bursei de Valori, Stere Farmache, dupa ce lunile de vara au adus o scadere destul de accentuata a activitatii bursiere.
Aceasta evolutie s-a repetat cu regularitate in ultimii ani. "In lunile de vara se observa valori ale tranzactiilor mult mai scazute decat in restul anului. Stere Farmache, directorul general al institutiei, se astepta la o crestere a acestora pentru sfarsitul anului.
De altfel, valoarea tranzactiilor de la Bursa s-a situat in ultimele sedinte in jurul a 7 milioane de euro, in timp ce in lunile de vara scazuse sub
5 milioane de euro, fata de o medie zilnica de peste 10 milioane de euro in ianuarie si februarie.
Sezonalitatea activitatii este determinata de intrarea si iesirea investitorilor straini din piata. Desi reprezinta numai 24% din totalul investitorilor, ei influenteaza puternic evolutia indicilor, ducand la o scadere cand ies de pe actiuni si la o crestere consistenta a titlurilor cand acestia intra la cumparare, a afirmat directorul Bursei de Valori la Forumul pietei de capital organizat de Finmedia.
Lichiditatea pietei a fost impulsionata anul acesta si de listarea Transelectrica, eveniment care a mai scos piata din amorteala in luna august. Desi reprezentantii Bursei de Valori mizau anul acestea pe listarea Fondului Proprietatea, aceasta va avea loc cel mai probabil la mijlocul anului viitor, iar reprezentantii Bursei vor fi nevoiti sa isi revizuiasca planul de afaceri pentru anul acesta.
Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, nu a mai dorit sa faca nicio estimare in privinta momentului in care se va produce listarea fondului, aceasta depinzand de emiterea unei ordonante de urgenta care sa modifice o serie de prevederi legale privind fondul.
Totusi, Paunescu a spus ca daca noile prevederi legislative ar fi aprobate luna viitoare, listarea pe Bursa a fondului ar putea avea loc in martie sau aprilie 2007. Listarea Fondului Proprietatea este unul din cele mai asteptate evenimente de catre reprezentantii Bursei, in conditiile in care aceasta va duce la o crestere puternica a lichiditatii.
Listarea va fi precedata si de alegerea unui administrator din cele 31 de societati internationale care au depus pana acum scrisori de interes.
"Probabil ca la o luna-doua dupa alegerea companiei care va administra Fondul acesta se va si lista. Deocamdata, asteptam emiterea unei ordonante de urgenta care sa aduca detalii cu privire la ce inseamna Fondul Proprietatea la nivel conceptual si teoretic. Acestui act normativ ii va urma selectia unui evaluator care sa estimeze capitalului social si activele fondului. Insa nu se poate creiona un calendar al activitatilor atat timp cat nu se cunoaste data la care va aparea ordonanta", a spus Paunescu.
Legislatia dupa care functioneaza in prezent fondul este destul de neclara in privinta incadrarii juridice a acestuia - ca fond de investitii sau societate pe actiuni. De altfel, vicepresedintele Comisiei buget, finante, banci din cadrul Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache, a caracterizat Fondul drept "o balba".
Lichiditatea pietei de capital ar spori daca in cazul anuntatei listari a Romtelecom, investitorilor de pe piata romaneasca li s-ar oferi un pachet cat mai mare. Rometecom urmeaza sa fie listata atat pe Bursa de Valori cat si pe o piata externa de capital, existand posibilitatea ca aceasta din urma sa absoarba cea mai mare parte a actiunilor. Oficialii Bursei pledeaza si pentru includerea la tranzactionare a titlurilor CEC si BCR, banci care sunt in prezent in proces de privatizare. In plus, compania de transport al gazelor naturale Transgaz Medias ar urma sa fie listata cel mai probabil in prima parte a anului viitor, conform lui Mihai Catuneanu, presedintele Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. (OPSPI). Transgaz se afla in prezent in procesul de selectie a brokerilor care vor intermedia listarea.
De altfel, firmele care se vor lista anul acesta si anul viitor pe piata de capital vor beneficia de o facilitate votata marti de Camera Deputatilor, a anuntat ieri Gratiela Iordache.
Ea a mentionat ca emitentii care se vor lista pana la sfarsitul anului 2007 nu vor mai plati catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) comisionul pentru ofertele publice initiale, fiind una dintre precizarile actului normativ.
De asemenea, CNVM va fi obligata sa infiinteze un birou de consultanta, pentru a oferi asistenta celor interesati de listarea la Bursa.
"Adevarata problema a pietei de capital din Romania este lipsa de noi emitenti de oferte publice initiale. Apetitul crescut al investitorilor pentru titlurile Transelectrica demonstreaza ca este nevoie de listarea unor noi emitenti pe piata de capital", a mai spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO