Burse - Fonduri mutuale

Farmache anunta ca listarea Bursei este gata in proportie de 90%. „Restul e doar o decizie formala”

Farmache anunta ca listarea Bursei este gata in proportie de 90%. „Restul e doar o decizie formala”
07.01.2010, 23:13 15

"Bursa se va lista cu siguranta in 2010. Pot spune ca listareaeste gata in proportie de 90%. Restul e doar o decizie formala dinpartea actionarilor, care vor fi convocati in cadrul unei adunarigenerale extraordinare in perioada urmatoare", a declarat pentru ZFStere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Listarea Bursei pe platforma proprie este printre cele maiasteptate evenimente ale ultimilor doi ani si ar putea influentapozitiv evolutia pietei locale de capital in urmatorii ani.Actionarii BVB, in numar de peste trei sute, si-au dat acordul deprincipiu pentru listarea pe platforma proprie inca de la sfarsitullui 2008. Societatile locale de brokeraj formeaza cea mai mareparte din actionariatul Bursei, insa ultimii ani au marcat intrareain actionariat a unor investitori straini, precum firma londonezade investitii Morgan Stanley, dar si a unor investitori privati,precum creatoarea de moda Irina Schrotter sau artistul TudorChirila. Cu toate acestea, detinerile investitorilor la operatorulde piata sunt limitate prin lege pana la un prag de 5% dincapitalul BVB.

"Listarea BVB va descatusa multe energii pozitive in piata decapital. Sper ca va avea un efect de antrenare pentru companiileaflate in expectativa sau nehotarate in privinta listarii. Maastept ca listarea sa marcheze o noua etapa in evolutia Bursei. Inprima etapa, nu cred ca pragul de detinere de 5% va fi unimpediment pentru investitorii interesati de actiunile BVB.Ulterior daca va fi un impediment, pragul poate fi eliminat", a maispus oficialul Bursei de Valori.

Presedintele Bursei mai spune ca, prin listare, "va avea loc orestructurare a actionariatului. Pe de o parte, va creste numeric,iar pe de alta, va deveni mai consistent, din perspectiva intrariiin actionariat a investitorilor institutionali".

Profitul BVB a scazut cu 40% in 2009

Bursa a incheiat anul trecut cu un profit net de 6,8 mil. lei(1,6 mil. euro), mai mic cu 40% fata de cel inregistrat in 2008,potrivit datelor preliminare. Veniturile operatorului de piata s-audiminuat cu 30%, pana la 22 mil. lei (5,19 mil. euro), in timp cecheltuielile au scazut cu 27,4%, pana la 14 mil. lei. Potrivitoficialului Bursei, principalele reduceri de cheltuieli au venitdin renegocierea cheltuielilor cu chiria, dar si din "neinlocuireapersonalului plecat si din reduceri de salarii la anumitiangajati".

Cifra de afaceri, constand in special din comisioane detranzactionare, a scazut cu 38%, la 12,5 mil. lei, atat pe fondulreducerii comisioanelor si eliminarii unor taxe, cat si din cauzascaderii valorii tranzactiilor cu actiuni la un minim al ultimilorcinci ani.

In 2010, Bursa de Valori Bucuresti mizeaza pe crestereavolumelor de tranzactionare - prinicipala sursa de venit aoperatorului -, dar si a numarului de societati listate. Astfel,presedintele Bursei estimeaza ca profitul din 2010 va fi peste celdin 2009, chiar daca volumul de activitate se va situa sub niveluldin 2008 si 2007.

"Bursa va continua sa marcheze profit in fiecare an, cu efortulde a reduce cheltuielile. Si in acest an vom continua cu regimulsever de reducere a cheltuielilor, astfel incat, in contextul unorvolume de tranzactionare superioare celor din 2010, ma astept saincheiem 2010 cu un profit mai mare decat in 2009. Vom continua, deasemenea, si in 2010 sa reducem comisioanele de tranzactionare cu10%", a continuat Stere Farmache.

Nu exclude un nou mandat

La inceputul lunii februarie expira mandatul actualilor membriai Consiliului Bursei. In 2007, actionarii BVB l-au ales pe StereFarmache in functia de presedinte al societatii, dupa demisia luiSeptimiu Stoica, realizand astfel in premiera unificarea functieide presedinte cu cea de director general. La finele anului 2008, ela renuntat la pozitia de director general - preluata ulterior deAnca Dumitru - pentru functia de vicepresedinte al Alpha Bank.

"Nu exclud candidatura pentru un nou mandat", a spuspresedintele Bursei.

Din Consiliul Bursei mai fac parte Dan Paul, presedinteleAsociatiei Brokerilor, si Ovidiu Sergiu Pop, presedinteleDepozitarului Central, in functiile de vicepresedinte, alaturi dealti sase membri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO