Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv ZF: Vivre Deco vrea să închidă procedura de concordat preventiv şi a cerut instanţei să nu mai prelungească termenul de votare a planului de redresare: „Negocierile cu creditorii al căror vot pozitiv ar fi putut determina aprobarea planului de restructurare au eşuat”

Exclusiv ZF: Vivre Deco vrea să închidă procedura de...

Autor: Tibi Oprea

14.02.2023, 19:15 1771

♦ Creditorii, posibil chiar compania, ar putea cere intrarea în insolvenţă după ce instanţa se va pronunţa cu privire la închiderea procedurii de concordat.

Călin Fusu, preşedintele consiliului de administraţie şi acţionar majoritar al Vivre Deco, primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, a solicitat Instanţei să dispună închiderea procedurii de concordat preventiv în care se află retailerul online de mobilă şi decoraţiuni, întrucât negocierile cu creditorii care ar fi putut vota pentru aprobarea planului de restructurare au eşuat.

Potrivit informaţiilor ZF, instanţa ar trebui să se pronunţe cu privire la închiderea procedurii de concordat preventiv în data de 17 februarie. Cel mai probabil creditorii, posibil chiar compania, vor cere intrarea retailerului în insolvenţă.

„Menţionăm, în pofida tuturor diligenţelor Debitoarei de a obţine votul favorabil al creditorilor care reprezintă cel putin 30% din valoarea totală a creanţelor afectate, că negocierile cu creditorii al căror vot pozitiv ar fi putut determina aprobarea planului de restructurare au eşuat, motiv pentru care considerăm că negocierile nu pot conduce la aprobarea unui plan de restructurare, diferenţa de 8,8% din valoarea totală a creanţelor afectate, necesară aprobării planului de restructurare, neputând fi obţinută până la împlinirea termenului de negociere si de exprimare a votului, chiar şi în ipoteza prelungirii sale”, notează compania în cererea de închidere a procedurii de concordat preventive depusă la Tribunalul Bucureşti luni, 13 ianuarie.

În acelaşi timp, compania a mai depus la Tribunalul Bucureşti, în dosarul nr. 24130/3/2022 o cerere de renunţare la cererea de prelungire a termenului de negociere şi de exprimare a votului asupra planului de restructurare modificat din data de 12 ianuarie. Cererea de prelungire a acestei perioade cu încă 30 de zile a fost formulată în 7 februarie 2022.

„Negocierile cu creditorii ale căror voturi pozitive ar fi putut determina în mod decisiv aprobarea planului de restructurare modificat al Debitoarei au intrat într-un impas, eşecul tratativelor purtate lăsând cererea de prelungire fără obiect”, scrie compania în cererea depusă tot pe 13 februarie în instanţă.

Astfel, chiar şi în ipoteza în care cererea de prelungire ar fi fost admisă  pentru motivele de drept arătate de Vivre Deco, prelungirea termenului solicitat în cerere nu ar fi fost suficient pentru a asigura obţinerea voturilor necesare aprobarii planului de restructrare, având în vedere refuzul ferm al creditorilor societăţii manifestat în cadrul negocierilor purtate în perioada mai sus menţionată.

„Debitoarea nu va stărui în obţinerea termenului de prelungire solicitat în cerere. Având în vedere cele de mai sus, prin formularea prezentei cereri de retragere, vă solicităm respectuos să luaţi act de renunţarea la judecarea cererii menţionate”, se mai arată în cerere.

Retailerul a obţinut până în data de 6 februarie, adică termenul stabilit pentru negocieri şi votarea planului de restructurare modificat, voturi favorabile din partea creditorilor reprezentând 21,12% din valoarea totală a creanţelor afectate, potrivit unui document consultat de ZF.

Pentru îndeplinirea condiţiei legale, adică 30% din valoarea creanţelor, ar mai fi fost necesar votul favorabil din partea creditorilor care deţin 8,88% din valoarea acestora. Totuşi, termenul stabilit de instanţă a expirat, iar Vivre Deco a cerut iniţial prelungirea acestuia cu încă 30 de zile, spunând că „negocierile cu creditorii sunt într-un stadiu suficient de avansat şi prezintă perspective rezonabile de acceptare a Planului de restructurare modificat“.

Prin încheierea pronunţată în 8 septembrie 2022 de Tribunalul Bucureşti a fost deschisă procedura concordatului preventiv pentru Vivre Deco, în care instanţa a desemnat PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services ca administrator concordatar.

Pe 7 noiembrie 2022 compania a depus la dosar Planul de redresare iniţial, care prevedea plata a 4,2% din banii investiţi în cele două emisiuni de obligaţiuni de 10,45 de milioane de euro celor peste 500 de obligatari.

Ca urmare a negocierilor debitoarei cu creditorii, compania a modificat planul de restructurare, propunând 15% înapoi obligatarilor peste patru ani. Adiţional, retailerul a propus să cesioneze 16% din totalul acţiuni creditorilor dacă Planul de redresare modificat este aprobat.

Termenul solicitat creditorilor afectaţi pentru a-şi manifesta votul asupra planului de restructurare modificat a fost stabilit până cel târziu la data de 6 februarie 2023 inclusiv, adică o lună. Cu toate acestea, Vivre a considerat că interpretarea corectă ar fi că termenul de 60 de zile prevăzut de lege curge din nou după depunerea unui Plan de restructurare modificat.

Retailerul spunea că art. 26 alin (3) din Legea nr. 85 din 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, completată inclusiv prin Legea nr. 2016 din 2022, prevede obligaţia reluării procedurii de vot după fiecare modificare a planului de restructurare, astfel că termenul pentru exprimarea votului în cazul planului modificat ar fi de fapt 14 martie 2023. „Procedura de vot se reia după fiecare modificare“, potrivit textului de lege.

Citeşte aici mai multe detalii despre cazul Vivre Deco.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO