Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online - Cum vor schimba conturile globale relatia Bursei cu fondurile straine de investitii

10.03.2010, 00:00 96

Introducerea conturilor globale va simplifica accesul fondurilorstraine de investitii si a altor investitori institutionali peBursa de la Bucuresti, spun brokerii.

"Pentru investitorii de retail, conturile globale nu schimbamare lucru, insa modul de servire a clientilor institutionali se vaimbunatati semnificativ", spune Octavian Dragolea, directorulsucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Potrivit regulamentului adoptat de CNVM, firmele de brokeraj vorputea deschide un cont propriu (house) si un cont global prin careva realiza toate tranzactiile in numele clientilor, urmand ca apoiactiunile sa fie distribuite in subconturile fiecarui clienti insistemul de back-office al firmei de brokeraj.

Exemplu: Un broker primeste ordine de la un administrator defonduri sa cumpere cate 1 milion de actiuni SNP pentru fiecaredintre cele trei fonduri pe care acesta le administreaza. Inprezent, brokerul va trebui sa lanseze in piata trei ordine, pentrufiecare fond in parte, insa nu are garantia ca va putea oferiacelasi pret de executie pentru fiecare dintre fonduri (poatecumpara 1 milion de actiuni la 0,28 lei si 1 milion de actiuni la0,29 lei, iar al treilea ordin poate sa ramana neexecutat), ceea cepoate fi nemultumitor pentru administrator. Prin conturile globale,brokerul va putea lansa un singur ordin, de 3 milioane de actiuni,iar apoi va repartiza actiunile cumparate in subconturile celortrei fonduri la acelasi pret mediu de achizitie, oferindu-le astfelo servire mai buna decat prin conturile individuale.

In prezent, Bursa de la Bucuresti este printre putinele dinEuropa care mai foloseste conturi individuale, majoritatea pietelordezvoltate si chiar a acelora din regiune folosind conturiglobale.

Implementarea conturilor globale presupune insa costuri mai maripentru fimele de brokeraj, care trebuie sa-si adapteze sistemulinformatic si de back-office si sa-si instruiasca personalul. Dinacest motiv, firmele mici de brokeraj, care nu au resursefinanciare, s-au opus introducerii conturilor globale. Potrivitreprezentantilor CNVM, firmele de brokeraj vor putea opta in primafaza daca vor sa lucreze prin conturi globale sau prin conturiindividuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO