Burse - Fonduri mutuale

Eurex si bursa din Varsovia dau 8 mil. euro pentru Bursa din Sibiu

Eurex si bursa din Varsovia dau 8 mil. euro pentru Bursa din Sibiu

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu

18.07.2007, 19:02 16

Eurex, una dintre cele mai mari piete de derivate din lume, si bursa din Varsovia ofera peste 8 milioane de euro pentru preluarea pachetelor majoritare de actiuni ale Bursei din Sibiu si Casei de Compensatie, au spus pentru ZF surse din piata de capital.
Cele doua burse au depus scrisori de intentie, aratandu-se interesate de achizitia a 51% din actiunile celor doua entitati, potrivit acelorasi surse. Atat Eurex, cat si bursa din Varsovia au fost practic de acord sa plateasca pretul minim de 1.600 lei/actiune cerut de piata sibiana.
Contactata de ZF, conducerea Bursei din Sibiu a confirmat primirea unei a doua scrisori de intentie, dar nu a dorit sa comenteze pe marginea numelui burselor care au lansat oferte sau a valorii acestor oferte, invocand cerintele de confidentialitate ale oficialilor celor doua piete.
Recent, conducerea pietei la termen declarase ca a primit o scrisoare de intentie de la una dintre bursele cu care se afla in negocieri. Bursa din Sibiu se afla in discutii avansate cu Deutsche Borse, Eurex, Euronext, OMX si bursa din Varsovia. Eurex este detinuta in proportii egale de Deutsche Borse si Swiss Exchange, bursa de valori din Elvetia.
"Am primit o a doua scrisoare de intentie de la una dintre bursele cu care purtam negocieri. Discutiile continua, dar pentru a avansa trebuie sa rezolvam mai multe probleme", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.
Sursele citate au spus ca cele doua burse europene au cerut pietei sibiene garantia ca vor putea achizitiona 51% din actiuni si ca vor putea avea drept de vot pentru toate actiunile detinute. In prezent, reglementarile pietei de capital limiteaza drepturile de vot in cazul unui operator de piata la 5%. Astfel, un actionar care ar detine un pachet majoritar de actiuni in cadrul bursei nu ar avea drept de vot decat pentru o participatie de 5%.
"Am facut in urma cu trei saptamani o revenire la o cerere anterioara adresata CNVM, prin care solicitam modificarea reglementarii prin care sa se mentina limitarea la 5%, cu exceptia unui operator, a unei alte burse", spune Ancuta. El a adaugat ca pana in prezent nu a primit un raspuns la solicitarea trimisa CNVM. Modificarea legii pietei de capital va trebui sa fie aprobata de Parlament.
Bursa din Sibiu a obtinut in primul semestru al anului un profit net de 0,72 milioane de lei (0,2 milioane de euro), in crestere cu 43% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Profitul obtinut este cu 15% mai mare fata de nivelul bugetat.
"Rezultatele pe primul semestru au fost bune. Puteau sa fie foarte bune, dar luna iunie ne-a tras in jos. Explicatia noastra pentru faptul ca luna iunie a fost mai slaba e ca multi investitori si-au retras banii pentru a putea intra pe RASDAQ", a spus Teodor Ancuta.
Pe Bursa din Sibiu s-au tranzactionat in primele sase luni peste 2,3 milioane de contracte, cu 50,5% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea tranzactiilor din perioada ianuarie-iunie a fost de 7,25 mld. lei (2,2 miliarde de euro), de 2,7 ori mai mare decat in intervalul similar din 2006. Banii rulati efectiv in piata au fost insa mult mai mici, din cauza marjei in care lucreaza investitorii pe aceasta bursa.
Bursa sibiana are convocata spre finalul acestei saptamani o Adunare Generala Extraordinara (AGEA), pentru a aproba, in principal, majorarea capitalului social pentru a putea functiona in continuare ca piata reglementata. Potrivit dispunerilor CNVM, bursa trebuie sa ajunga la un capital social de 2 milioane de euro pana la inceputul anului viitor. In prezent, Bursa din Sibiu are un capital social de 3,25 milioane de lei (circa un milion de euro).
O AGEA este convocata si la Casa de Compensatie, pe ordinea de zi aflandu-se, printre altele, validarea aprobarii majorarii de capital derulata in luna noiembrie a anului trecut. Validarea acestei majorari a fost atacata in instanta de unul dintre actionari, respectiv societatea de brokeraj Finaco Securities, condusa de Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO