Burse - Fonduri mutuale

Erste: Pieţele vor să vadă cooperare cu FMI şi consolidare fiscală indiferent cine conduce Guvernul

Erste: Pieţele vor să vadă cooperare cu FMI şi consolidare fiscală indiferent cine conduce Guvernul

Juraj Kotian, codirector cercetare Macro/Fixed Income Europa Centrală şi de Est în cadrul Erste Group: Credem că Ministerul Finanţelor va intra din nou pe piaţa americană cu obligaţiuni pe termen lung în acest an. Condiţiile vor depinde de sentimentul general de pe piaţă, dar dacă ceva rău se întâmplă, condiţiile pentru România ar trebui să se menţină la un nivel bun. Considerăm că actualul preţ este favorabil şi că în următoarea emisiune preţul ar trebui să rămână la acelaşi nivel sau chiar la un nivel un pic mai bun dacă nu se deteriorează contextul global.

Autor: Roxana Pricop

07.02.2012, 00:04 259

Continuarea angajamentelor semnate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană alături de consolidarea fiscală sunt cei mai importanţi factori pentru ca România să obţină finanţare ieftină de pe pieţelor externe, indiferent de cine conduce Guvernul, sunt de părere analiştii grupului financiar austriac Erste, unul dintre cele mai mari din regiune şi acţionarul BCR - cea mai mare bancă locală.

Demisia de luni-dimineaţă a premierului Emil Boc a readus în discuţie creşterea riscului de insta­bi­litate politică pentru România, care s-ar putea re­găsi în costurile mai mari de finanţare pe pie­ţe­le externe. Analiştii grupului austriac atrag însă atenţia că cel mai important este ca România să coopereze şi să respecte angajamentele semnate cu FMI şi CE.

"Politica internă este puternic influenţată de preşe­dinte, devotat ferm în cooperarea cu FMI şi Comi­sia Europeană. Acest lucru alături de con­ti­nua­rea consolidării fiscale sunt cei mai importanţi factori pentru pieţe. Liberalizarea preţurilor la energie alături de privatizarea companiilor de stat fac parte din angajamentele semnate cu FMI. În trecut au mai existat câteva remanieri ale Guver­nului, dar a fost menţinută o continuitate. Dacă nu există presiune puternică pe moneda naţională, nu vedem motive ca randamentele la obligaţiunile ro­mâneşti să crească", a spus Juraj Kotian, codirec­tor cercetare Macro/Fixed Income Europa Cen­trală şi de Est în cadrul Erste Group.

El a continuat adăugând că pentru pieţele fi­nan­ciare mai important este dacă va fi asigurată o continuitate după alegeri, decât dacă viitorul guvern va fi sau nu format din tehnocraţi.

"Teoretic, un guvern tehnocrat poate avea mai mult sprijin din partea Parlamentului şi reduce ten­siunile politice. Pentru pieţe însă va fi mult mai im­portantă continuitatea după alegerile din toamnă."

Tot după alegerile din toamnă, România se poate aştepta la o îmbunătăţire a ratingului din partea agenţiei Standard&Poor's ("BBplus" cu perspectivă stabilă, adică la o treaptă sub pragul de risc de investiţii).

"În pofida progreselor uriaşe înregistrate de Gu­vernul României în privinţa consolidării fiscale, îm­bunătăţirea ratingului de către agenţia Stan­dard&Poor's va fi posibilă doar după alegerile din lu­na noiembrie, cu condiţia menţinerii direcţiei ac­tuale a politicii fiscale. Îmbunătăţirea ratingului de către S&P ar duce la majorare semnificativă a gru­pului de investitori care ar putea cumpăra obligaţiunile emise de România", a fost de părere analistul Erste.

Săptămâna trecută, România şi-a făcut o in­tra­re spectaculoasă pe piaţa americană după ce Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni pe 10 ani în limita a 1,5 miliarde de dolari la un ran­da­ment de 6,875%, în condiţiile în care a primit oferte de subscrieri din partea investitorilor ame­ri­cani până la pragul record de 7 miliarde de dolari.

Analiştii Erste se aşteaptă ca Ministerul Finanţelor să mai iasă cu obligaţiuni pe piaţa americană pe parcursul acestui an.

"Credem că Ministerul Finanţelor va intra din nou pe piaţa americană cu obligaţiuni pe termen lung în acest an. Condiţiile vor depinde de sentimentul general de pe piaţă, dar dacă ceva rău se întâmplă, condiţiile pentru România ar trebui să se menţină la un nivel bun. Considerăm că actualul preţ este favorabil şi că în următoarea emisiune preţul ar trebui să rămână la acelaşi nivel sau chiar la un nivel un pic mai bun, dacă nu se deteriorează contextul global", a estimat Kotian.

El a explicat că principalii cumpărători de pe piaţa americană sunt fondurile de investiţii, orientaţi spre plasamente pe termene lungi de timp, astfel că şi guvernele din Europa Centrală şi de Est ar trebui să îşi calibreze maturităţile emisiunilor de obligaţiuni după apetitul specific investitorilor americani. Pe piaţa europeană, băncile sunt cei mari investitori.

Potrivit Erste, România, Cehia şi Slovacia au cea mai mare libertate de mişcare în cazul unei creşteri a randamentelor la obligaţiuni, în timp ce Ungaria ar trebui să evite să se finanţeze la randamente mai mari de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO