Burse - Fonduri mutuale

Electrica a stabilit planul de investiţii: 1,08 mld. lei vor fi folosiţi în 2023 pentru filialele grupului

Electrica a stabilit planul de investiţii: 1,08 mld. lei...

Autor: Tibi Oprea

26.04.2023, 19:13 419

Consiliul de Administraţie al Electrica (simbol bursier EL), distribuitor şi furnizor de energie electrică listat la Bursa de Valori Bucureşti, a aprobat în cadrul şedinţei din 26 aprilie valoarea consolidată a planului de investiţii (CAPEX) al grupului pentru 2023, în sumă totală de 1,08 miliarde de lei, potrivit unui raport publicat la BVB.

Din această valoare, 825 mil. lei reprezintă planul financiar pentru 2023 al filialei de distribuţie Distributie Energie Electrica Romania în ceea ce priveşte investiţiile, suma de 65,2 mil. lei reprezintă planul financiar pe 2023 al Electrica Furnizare, 10,5 mil. lei reprezintă planul Electrica Serv, 16,3 mil. lei sunt pentru Electrica Productie Energie, 52,0 mil. lei pentru Green Energy Consultancy & Investments, iar 94,8 mil. lei sunt rezervaţi pentru Sunwind Energy.

În aceeaşi zi, administratorii societăţii au hotărât, la recomandarea Comitetului de Nominalizare şi Remunerare, prelungirea duratei mandatului acorsat lui Alexandru-Aurelian Chiriţă în calitate de director general interimar până la 31 august 2023, inclusiv, în aceleaşi condiţii.

Electrica are 3 miliarde de lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL se tranzacţionează în creştere cu 9,2%, pe fondul unor tranzacţii de 60,3 mil. lei, iar în ultimul an au minus 1,9%, pe rulaj de 142,1 mil. lei, arată datele BVB.

Electrica a încheiat anul trecut cu un profit net consolidat de aproximativ 560 mil. lei, faţă de o pierdere de 552 mil. lei în anul precedent, la venituri de 10 mld. lei, plus 39%, conform datelor din raportul financiar anual preliminar.

Rezultatul a fost generat, în principal, de performanţa segmentului de furnizare şi, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi al deficitului existent în Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO