Burse - Fonduri mutuale

Efectele rezultatelor, inca asteptate

28.10.2003, 00:00 8

Bursa a inceput saptamana fara modificari importante ale preturilor de tranzactionare, in paralel cu aparitia pe piata a rezultatelor financiare ale companiilor pe trimestrul al treilea. Valoarea tranzactiilor s-a mentinut relativ redusa, actiunile transferate ieri insumand putin peste 20 miliarde de lei.
Indicii BET si BET-C au incheiat ziua cu modificari nesemnificative fata de finalul saptamanii trecute. Societatile de investitii financiare s-au numarat din nou printre cele mai tranzactionate de pe piata, dar nu a fost evidenta nici o tendinta de evolutie a pretului. La final indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati a urcat cu 0,3%. Cresterea s-a datorat SIF Banat-Crisana, care a urcat cu 1,4% pana la 3.600 lei/actiune. Celelalte patru SIF-uri au ramas la cotatiile anterioare. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost, la fel ca in sedintele anterioare titlurile SIF Transilvania, care au inregistrat operatiuni in valoare de 4,9 miliarde de lei. Actiunile SIF Muntenia au inregistrat, pe de alta parte, una din cele mai mici valori ale tranzactiilor din ultimele luni, doar 93 milioane de lei.
Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi s-au mentinut in topul celor mai cautate titluri, cu operatiuni in valoare de 2,6 miliarde de lei. Cotatia a urcat pana la 2.350 lei/actiune, dar la final a revenit la valoarea anterioara, 2.300 lei/actiune.
Petrom a continuat oscilatiile in intervalul in care s-a stabilizat saptamana trecuta. Pretul actiunilor companiei petroliere a ajuns la inchidere la 1.390 lei/actiune, cu 0,7% mai mult decat marti.
Nici evolutia actiunilor celor doua banci cotate nu a fost ieri spectaculoasa. Titlurile Bancii Romane pentru Deavoltare au coborat cu 1,2% pana la 17.200 lei/actiune, in timp ce Banca Transilvania a urcat la 3.850 lei/actiune, cu 1,3% mai mult decat vineri.
Cateva din companiile mai mici au inregistrat o crestere a lichiditatii. Titlurile Siretul Pascani au facut obiectul unor transferuri de 404 milioane de lei, dar pretul a ramas stabil la 2.800 lei/actiune. Rulmentul Brasov a urcat cu 1,4% pana la 720 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 307 milioane de lei, iar producatorul de echipamente electrice Electrocontact Botosani a coborat cu 1,7%  pana la 590 lei/actiune, valoarea operatiunilor cu titlurile acestuia fiind de 243 milioane de lei.



Majorarea va continua la Alro
Majorarea de capital de la producatorul de aluminiu Alro Slatina va intra in faza a doua, actiunile nesubscrise de actionari, conform dreptului de preemtiune, in prima faza, urmand a fi oferite tot acestora. Actionarii vor putea subscrie de acesta data un numar nelimitat de actiuni. Vor fi oferite cele 7,9 milioane de actiuni nesubscrise din cele 36,9 milioane oferite initial, pretul de emisiune fiind acelasi, 7.490 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Finalizarea negocierilor de privatizare a producatorului de tevi Petrotub Roman a propulsat ieri actiunile companiei pana la 20.000 de lei, cel mai mare pret atins in ultimele doua luni. Actiunile Petrotub au pierdut de la mijlocul acestui an jumatate din valoare datorita rezultatelor financiare slabe, ajungand pana la 15.000 lei/actiune.
Actiunile Petrotul au inregistrat ieri 20 de operatiuni in valoare de 137 milioane de lei, iar pretul mediu, de 18.300 lei/actiune a fost cu 4,4% mai mare fata de valoarea anteruioara. Pachetele majoritare de actiuni al Petrotub si Siderurgica Hunedoara urmeaza sa fie preluat de compania indiana LNM Holdings, detinatoarea combinatului Sidex Galati.
In cele doua oferte publice incheiate ieri s-au transferat actiuni in valoare de 13,8 miliarde de lei. In cea mai importanta dintre acestea,Vasile Aron a cumparat un pachet de 22% din actiunile Foraj Sonde Targu Mures cu 13,2 miliarde de lei. Pretul la care s-au transferat actiunile a fost de 111.700 lei/actiune, cel mai important vanzator fiind SIF Transilvania, care detunea 20% din actiuni.
Tendinta in randul celor mai importante companii de pe piata a fost una descendenta. Indicele RASDAQ-C a coborat cu 0,3%, iar companiile de la categoria I au coborat, in medie cu  0,5%. Cele doua companii ale grupului Rompetrol au incheiat sedinta bursiera in scadere, 1% Petromidia si 2,2% Vega. Cele doua au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au oscilat ieri intre 192.000 si 195.000 lei/actiune, iar cotatia medie a coborat cu 2,5%. Valoarea celor 15 operatiuni a fost de 189 milioane de lei.
Actiunile companiei de asigurari ARDAF din Cluj au avut o evolutie stabila la 1.450 lei/actiune, aproape de maximul istoric atins saptamana trecuta. Valoarea actiunilor transferate a fost insa in scadere, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 80 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO