Burse - Fonduri mutuale

East Capital: Bursa este prea mica pentru cat de multi bani au de adus investitorii straini

East Capital: Bursa este prea mica pentru cat de multi bani au de adus investitorii straini

Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital: Corectiile recente au fost o perioada propice achizitiilor, si nu vanzarilor

12.03.2007, 18:13 15

Extinderea investitiilor straine in Romania este conditionata de listarea de noi companii la bursa si a Fondului Proprietatea, lichiditatea redusa si concentrarea capitalizarii bursiere fiind principalii factori care descurajeaza fondurile de investitii straine sa intre pe piata autohtona de capital, sunt de parere reprezentantii companiei East Capital.
East Capital, companie de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata pe pietele est-europene, estimeaza dublarea nivelului investitiilor in Romania, pe termen mediu, pana la 250 de milioane de dolari, a declarat presedintele companiei, Peter Elam Hakansson.
East Capital are in prezent cea mai mare expunere a investitiilor din Romania in companiile din sectorul petrolier listate la Bursa.
Fluctuatiile bursiere de la inceputul lunii martie sunt puse de Peter Hakansson pe seama factorului psihologic, investitorii la bursa temandu-se de o eventuala scadere a economiei Statelor Unite. Diversificarea portofoliului de investitii a fost unul dintre factorii care au impiedicat o scadere importanta a fondurilor cu expunere pe Rusia si Europa de Est administrate de East Capital. Printre cele mai afectate piete pe care activeaza East Capital au fost Turcia si Estonia, care au cazut cu 6,4%, respectiv 5% raportat la dolari, in conditiile in care aceste corectii au fost declansate de factori globali, si nu de factori specifici pietei din Europa de Est.
"La fondurile unde am fost majoritari am cumparat actiuni, nu am vandut. Atunci cand clientii nostri au dorit sa vanda, temandu-se de efectele acestor corectii bursiere, am vandut. Per ansamblu, pot spune ca a fost o perioada propice achizitiilor, si nu vanzarii", spune presedintele East Capital.
Intrarea marilor banci de investitii, precum JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup, Bear Sterns sau State Street, pe piata romaneasca de capital va aduce un plus din perspectiva informatiilor care vor circula mult mai rapid, domeniu in care Romania pana acum nu a inregistrat performante satisfacatoare, este de parere Peter Elam Hakansson.
"Companii precum JP Morgan aduc in Romania, alaturi de un capital consistent de investitii, si o cultura financiara in care transparenta este strans legata de performante. Informatiile vor circula mult mai rapid prin intermediul acestor mari grupuri financiare, Romania intrand astfel intr-un circuit international", spune Peter Elam Hakasson.
Supranumita si tigru balcanic, datorita ritmului rapid de crestere economica asemanator tarilor baltice, precum Estonia si Letonia, Romania nu s-a bucurat pana in prezent de atentia cuvenita, investitorii straini fiind concentrati asupra pietelor de capital din Rusia, Polonia, Ungaria si Ucraina.
"Alaturi de riscurile inerente ale pietelor emergente, in Romania exista un potential ridicat de crestere, care poate fi valorificat de investitorii straini. In acest sens, summitul organizat de East Capital la Bucuresti a promovat potentialul economic al tarii. Cu 200 de participanti din randul investitorilor institutionali, clienti privati, dar si administratori de fonduri din peste 25 de state, summitul East Capital a reunit un numar important de forte financiare. Sunt increzator ca o proportie importanta din investitorii prezenti la summit vor investi in viitorul apropiat in Romania", spune Peter Elam Hakansson.
Compania de investitii East Capital organizeaza anual trei summit-uri, primul din acest an a avut loc la Bucuresti, inte 8 si 11 martie, reunind participanti europeni, dar si investitori din SUA, Brazilia si Singapore. Anul trecut, tarile unde s-au desfasurat summit-urile East Capital au fost Rusia, Letonia si Turcia. Feed back-ul pozitiv al acestor summit-uri s-a concretizat in cresterea activelor administrate de fondurile care au expunere pe aceste piete.
Privatizarea sistemului de pensii anuntata pentru acest an ridica noi perspective pentru fondurile administrate de East Capital. Fondurile de pensii reprezinta o componenta importanta in Polonia, astfel incat reprezentantii East Capital nu exclud o viitoare colaboarare cu administratorii fondurilor de pensii din Romania.
"Fondurile suedeze de pensii au contributii importante in cadrul fondurilor administrate de East Capital, acelasi lucru se intampla si in Polonia, care a obtinut in 2006 cea mai mare rata de capitalizare a pietei din randul statelor est-europene. Suntem deschisi colaborarii cu administratorii romani de fonduri de pensii", spune Bogdan Popescu.
Turismul si industria de produse farmaceutice reprezinta sectoare asupra carora ar trebui sa se orienteze atentia investitorilor straini.
"Nu doar concentrarea capitalizarii bursiere este o problema pentru Romania, sectoare precum turismul, industria chimica, au nevoie de o mana de ajutor din partea investitorilor straini", spune Peter Elam Hakansson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO