Burse - Fonduri mutuale

După pachetele de acţiuni la companiile aeriene, Berkshire Hathaway vinde 84% din participaţia pe care o avea la Goldman Sachs

Business internaţional

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Tibi Oprea

20.05.2020, 00:05 1632

♦ Conglomeratul lui Buffett îşi diminuează şi deţinerea la JPMorgan Chase.

Grupul american Berkshire Hathaway deţi­nut de miliardarul Warren Buffett a vândut în T1/2020 peste 10 milioane de acţiuni din cele aproape 12 milioane pe care le deţinea la banca de investiţii Goldman Sachs, respectiv circa 84% din participaţie, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza unui raport publicat vineri de conglo­meratul american citat de FT.

În şedinţa de luni, ulterioară raportului, atât Goldman (plus 5,8%), cât şi Berskshire (plus 3,7%) s-au apreciat pe bursa americană. La finele anului 2019, deţinerea la Goldman Sachs valora 2,3 mld. dolari şi reprezenta 2,9% din portofoliul Bershire Hathaway, însă corona­criza a diminuat evaluarea acţiunilor şi l-a deter­minat pe Buffett să rămână cu doar 1,9 milioane de acţiuni, respectiv un pachet de 0,6% din so­cietate.

În afară de această vânzare masivă, Berkshire şi-a diminuat şi deţinerea în cadrul băncii JPMorgan Chase de la 1,95% la 1,88%.

Berkshire a salvat Goldman în criza din 2008 când a investit 5 mld. dolari, iniţial în acţiuni preferenţiale, în timpul falimentului Lehman Bro­thers. Investiţia originală, care i-a adus Berkshire 500 mil. dolari anual din dividende, a fost costisitoare pentru Goldman, astfel că în 2013 cele două părţi au agreat noi termeni care au făcut conglomeratul lui Buffett cel mai mare acţionar (3%). Buffett a trasat câteva diferenţe între panica creată în timpul crizei din 2008 şi criza actuală. „Suita de posibilităţi pe partea economică este încă extraordinar de mare. Nu ştim exact ce se întâmplă când închizi voluntar o parte substanţială a societăţii. În 2008 şi 2009, trenul nostru economic a deraiat de pe calea ferată, iar atunci au fost câteva motive pentru care terasamentul era slab. De data aceasta, doar am tras trenul de pe şine şi l-am pus lângă ele, nu prea văd nicio paralelă“, le-a transmis Buffett acţionarilor la întâlnirea anuală a Berkshire de la începutul lunii mai.

Anterior acestor vânzări, Berkshire şi-a majorat participaţiile la două dintre cele mai mari linii aeriene americane în primul trimestru, chiar cu câteva săptămâni înainte ca Warren Buffet să decidă că achiziţiile au fost o greşeală şi să lichideze integral deţinerile în acţiunile aeriene, dar în luna aprilie şi deja în pierdere.

Compania lui Buffet cumpărase aproape 1 milion de acţiuni la Delta Air Lines, ajungând la o deţinere de 11%, şi 218.966 de titluri United Airlines, la această companie având 9%, potrivit rapoartelor. Rămâne însă neclar dacă achiziţiile au fost făcute înainte sau după ce pandemia a lovit SUA. Din 2016 încoace, Berkshire a cheltuit între 7 şi 8 miliarde de dolari pe participaţiile la cele două companii aeriene, dar şi la American Airlines şi Southwest Airlines, la care avea participaţii de 9%.

Berkshire Hathaway a înregistrat o pierdere record de 49,7 miliarde de dolari în primul trimestru, în condiţiile în care vânzările agresive de acţiuni la nivel mondial pe fondul pandemiei i-au afectat considerabil portofoliul de investiţii.

Potrivit datelor făcute publice de Berkshire, scăderea valorii acţiunilor şi a portofoliului de instrumente derivate, care includ acţiuni blue-chip cum ar fi Apple sau Bank of America, au generat pierderi de 55,6 miliarde de dolari în acest trimestru. Declinul valorilor de piaţă ale acţiunilor din portofoliu este mult mai mare decât aprecierea veniturilor înregistrate de companiile din portofoliu. Totuşi, Berkshire are în “cufere” 137 de miliarde de dolari cash şi aştepată noi oportunităţi de achiziţii şi investiţii. Deja o parte din bani a mutat-o în obligaţiuni de stat în primele trei luni ale anului.

Acţiunile Berkshire înregistrează la New York o scădere de 22,5% de la începutul anului, emitentul ajungând la 427 miliarde de dolari capitalizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO