Burse - Fonduri mutuale

Dupa o oferta de preluare esuata: Sanofi-Aventis aduna din piata actiunile Zentiva

Dupa o oferta de preluare esuata: Sanofi-Aventis aduna din piata actiunile Zentiva
02.12.2009, 23:10 72

Grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis, actionarul majoritaral producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD), aachizitionat aproape zilnic titluri ale companiei de pe Bursa lapreturi care nu au depasit nivelul de 0,7 lei/actiune, respectivcel oferit recent de francezi in oferta publica de preluare acompaniei.

In ultimele doua saptamani, Sanofi-Aventis, care si-a aratatintentia de a delista firma de pe piata, a strans circa 90% dinactiunile Zentiva care s-au tranzactionat in aceasta perioada peBursa, respectiv peste 4,32 milioane de de titluri ale companiei cereprezinta 1,03% din capitalul social.

Pretul platit pe acest pachet a fost de circa 3 milioane de lei(0,7 milioane de euro). In prezent, Sanofi-Aventis detine aproape80% din actiunile Zentiva.

Cotatia actiunilor Zentiva a ramas aproape "blocata" la 0,7lei/actiune in ultimele trei saptamani, inchizand frecvent sedintala acest nivel.

"Pe termen scurt nu cred ca investitorii pot sa obtina un pretmai mare decat cel din oferta pentru ca Sanofi daca a cumparatrecent la pretul acela va accepta cu greu un pret mai mare si nu ovad sa forteze la cumparare. Poate daca vor fi investitori mai maride la care pot sa cumpere pachete sa negocieze un pret superior. Nucred ca pretul Zentiva poate sa aiba o evolutie net superioaracelei inregistrate de Bursa", spune Adrian Lupsan, directorulgeneral adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Sanofi-Aventis a derulat in septembrie o oferta de preluare aZentiva pentru pachetele minoritarilor prin intermediul careia acumparat 3,4% din actiuni, in conditiile in care oferta eraadresata unor investitori care detineau circa 25% din companie.

Grupul francez a inceput campania de achizitii de titluriZentiva pe Bursa la numai o zi dupa ce firma romaneasca a raportatpe trimestrul al treilea pierderi de 5,3 milioane de lei,comparativ cu un profit net de 1,2 milioane de lei inregistrat inperioada similara din 2008 si afaceri mai mici cu 25%, de 37,8milioane de lei (8,8 milioane de euro).

Fondul strain de investitii Artio Global (fost Julius Baer)detinea inainte de oferta publica a Zentiva circa 2,86% dinactiunile producatorului autohton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO