Burse - Fonduri mutuale

Dumitru Tudor încearcă să-i ţină piept lui Chelu la Electroargeş

Dumitru Tudor încearcă să-i ţină piept lui Chelu la Electroargeş

Dumitru Tudor deţine 12% din Electroargeş

Autor: Andrei Chirileasa

20.03.2011, 23:47 68

Dumitru Tudor, cel mai mare acţionar minoritar al producătoruluide aparate electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş (ELGS),susţine că firmele lui Cătălin Chelu au încălcat legea când auachiziţionat săptămâna trecută încă 4,2% din companie şi că va cereComisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) anulareatranzacţiilor.

Firmele Scop Line şi Goras Consulting din Galaţi, aflate îngrupul omului de afaceri Cătălin Chelu, au cumpărat marţi un pachetde 4,2% din acţiunile producătorului de aparate electrocasniceElectroargeş Curtea de Argeş, deşi CNVM a stabilit că alte douăfirme controlate de Chelu deţin concertat peste 33% din companie şisunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare.

Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, urmare aachiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în modconcertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra uneisocietăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publicăadresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având caobiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu maitârziu de două luni de la momentul atingerii respectiveideţineri".

De asemenea, legea mai spune că "până la derularea oferteipublice (...), drepturile aferente valorilor mobiliare depăşindpragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului suntsuspendate, iar respectivul acţionar şi persoanele cu care acestaacţionează în mod concertat nu mai pot achiziţiona, prin alteoperaţiuni, acţiuni ale aceluiaşi emitent".

Două firme din Galaţi, Portavon şi Materra Com, aflate tot subcontrolul lui Chelu, au cumpărat la finele lunii octombrie 2010 unpachet de 35,4% din acţiunile Electroargeş pentru circa 3 mil.euro. Chelu a negat iniţial orice legătură cu aceste firme, deşi laPortavon este acţionar majoritar, cu 95%. CNVM a stabilit înnoiembrie că cele două firme acţionează în mod concertat şi le-aobligat să lanseze ofertă publică de preluare la Electroargeş.

Goras Consulting şi Scop Line sunt de asemenea printre firmelepe care CNVM le consideră ca făcând parte din grupul lui Chelu,potrivit unor ordonanţe mai vechi ale Comisiei care îl sancţionaupe Chelu pentru depăşirea pragului de deţinere la SIF-uri.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) asemnalat de asemenea către CNVM situaţia de la Electroargeş."Solicităm pe această cale CNVM să sancţioneze exemplar persoanelevinovate şi atragem atenţia asupra precedentului periculos care s-acreat: achiziţia de acţiuni efectuată de persoane care acţioneazăîn mod concertat cu acţionarii care nu îşi respectă obligaţia de alansa o ofertă publică de preluare", se arată într-o adresă a AIPCcătre CNVM. Acţiunile Electroargeş au scăzut în ultimele trei zilecu 22%, închizând şedinţa de vineri la 0,74 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO