Burse - Fonduri mutuale

„Dragonul chinezesc“ dă semne de oboseală. Corecţie de amploare pe bursa din Shanghai

„Dragonul chinezesc“ dă semne de oboseală....

Autor: Roxana Pricop

29.06.2015, 00:03 565
Indicele bursei chineze (Shanghai Composite) a marcat vineri cea mai mare cădere din ultimele cinci luni, de minus 7,4%, ajungând astfel la limita trendului negativ (bear market). Morgan Stanley îşi avertizează clienţii că bursa chineză, care a crescut cu peste 100% în ultimul an, a ajuns la niveluri prea mari. Faţă de începutul anului, indicele bursei chineze are însă un câştig de 29%.

Investitorii persoane fizice reprezintă mai mult de 80% din tranzacţiile derulate pe bursele de pe China continentală (excluzând bursa din Hong Kong), potrivit Bloomberg. Investitorii amatori au fost unul principalii factori care au alimentat raliul acţiunilor chinezeşti din ultimul an, prin deschiderea de noi conturi de acţiuni într-un ritm record şi utilizarea de sume mari de bani împrumutaţi pentru a-şi amplifica pariurile pe o piaţă de 8.800 de miliarde de dolari. Corecţia de vineri are la bază vânzarea acţiunilor luate în marjă, potrivit lui Fancis Lun, director executiv al Geo Securities din Hong Kong, citat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO