Burse - Fonduri mutuale

Doi investitori au cerut actiuni Transgaz de cate 38 mil. euro

07.12.2007, 20:40 20

Oferta publica de actiuni a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias a atras pana ieri subscrieri in valoare de peste 250 de milioane de euro, conform ordinelor de subscriere din sistemul de tranzactionare al Bursei. Oferta, in valoare de 64 de milioane de euro, a fost astfel deja suprasubscrisa de patru ori, atat pe transa care revine micilor investitori, cat si pe transa mare.
SIF Moldova (SIF2) a anuntat ca a subscris miercuri 90.000 de actiuni Transgaz in valoare de 17,27 mil. lei (circa 4,9 mil. euro). SIF Moldova este prima dintre SIF-uri care a raportat o subscriere la Transgaz, insa este posibil ca si alte SIF-uri sa fi subscris ieri in oferta.
Doi dintre investitorii ale caror ordine de tranzactionare au fost inregistrate pana ieri au subscris 60% din actiunile Transgaz, reprezentand transa de oferta destinata investitorilor mari, si in acelasi timp numarul maxim de actiuni pe care un investitor il poate subscrie. Fiecare ordin valoreaza 38 de milioane de euro, iar cele doua ordine de subscriere ar fi fost suficiente pentru vanzarea tuturor actiunilor.
Spre deosebire de oferta Transelectrica, prospectul de oferta al Transgaz prevede ca un investitor nu poate subscrie mai mult decat numarul de actiuni oferit in transa mare. In cadrul ofertei Transelectrica din vara anului trecut, BCR a subscris intreaga oferta, asigurandu-si un pachet consistent de actiuni, desi aceasta era structurata la fel, pe doua transe. Oferta Transelectrica a fost suprasubscrisa de 6,5 ori, in conditiile in care aceasta a fost ca valoare jumatate din cea a Transgaz.
Perioada de subscriere urmeaza sa se incheie astazi la ora 13, insa Raiffeisen Capital & Investment, intermediarul ofertei va continua sa introduca si la inceputul saptamanii viitoare in sistemul bursei ordine de subscriere primite in termenul de derulare a ofertei.
Transgaz ofera 1,17 milioane de actiuni, reprezentand 10% din capitalul companiei, la un pret fix de 191,92 lei/actiune.
Cum multi dintre investitori prefera sa subscrie in ultima zi pentru a evalua mai bine numarul de actiuni pe care il vor primi in urma alocarii, este de asteptat ca si astazi sa se inregistreze subscrieri substantiale.
Investitorii mici, cu subscrieri mai mici de 500.000 de lei (circa 140.000 de euro) aveau inregistrate in sistemul bursei peste 5.400 de ordine de subscriere in valoare de 100 mil. euro. Investitorilor mici le-au fost rezervate 40% din actiunile din oferta. Investitorii mari subscrisesera pana ieri circa 2,9 milioane de actiuni in valoare de 160 de milioane de euro.
Fondurile de investitii au in cazul ofertei avantajul ca lucreaza cu banci custode, care garanteaza decontarea tranzactiei, astfel in conditiile in care oferta este suprasubscrisa pot transmite ordine de subscriere mai mari decat numarul de actiuni pe care si-l pot permite.
Alocarea actiunilor din cadrul ofertei se va realiza pro-rata pe fiecare transa in parte, fiecare investitor urmand sa primeasca un numar de actiuni proportional cu numarul de actiuni subscrise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO