Burse - Fonduri mutuale

Dobânzile mici la depozite aduc tot mai mulţi oameni pe bursă

Dobânzile mici la depozite aduc tot mai mulţi oameni pe...

Autor: Stefan Musgociu

28.10.2013, 19:30 433

Bursa a scăzut cu 0,7%, într-o piaţă cu lichiditate redusă, investitorii axân­du-se mai ales pe câteva acţiuni mai li­chide, precum Fondul Proprietatea, Trans­electrica şi Banca Transilvania.

Brokerii spun că tot mai mulţi oameni se îndreaptă spre bursă din cauza dobânzilor în scădere la depo­zitele bancare.

„Este evident că piaţa de capital nu a avut de mult timp o asemenea vizi­bi­li­ta­te în rândul deţinătorilor de capital. În cazul unei experienţe fericite, probabil că o parte dintre cei care nu sunt deja investitori vor deveni investitori ac­tivi pe bursă. Un argu­ment în plus este faptul că anul viitor se aşteaptă şi alte oferte ale statului. Cred că discon­for­tul do­bân­zilor foarte mici (la de­pozite - n.r.) de­ter­mină o creştere a ape­ti­tu­lui pentru risc, zilele acestea ob­servându-se o migrare a capitalului spre bursă“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transac­tion.

Investitorii au vizat şi oferta de cum­părare prin care FP vrea să răscum­pere 4,35% din propriile ac­ţiuni, plasând 740 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,427 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de patru ori. Fondul Proprietatea vrea să răs­cumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 mi­lioane lei (135,1 mi­lioa­ne euro). Ti­tlu­rile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu aproape 22% peste cotaţia la care au încheiat acţiunile FP şedinţa de luni, de 0,7845 lei.

Întrucât atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe ofertele de la Rom­gaz şi Fondul Proprietatea, tran­zac­ţiile de la bursă au continuat să fie foarte reduse. Puţinii investitori prezenţi în piaţă au realizat operaţiuni de 14,7 mil. lei (3,3 mil. euro), cu puţin peste ru­la­jul de vineri, de 14,2 mil. lei (3,2 mil. euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu în scădere cu 0,7%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­du­lui Proprie­tatea (FP), a scăzut foarte uşor, cu 0,1%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bur­sei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,57% şi, respectiv, cu 0,56%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia pri­me­lor 25 de acţiuni româ­neş­ti în funcţie de lichi­di­tate, inclusiv SIF-urile şi Fond­ul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii aus­triece Erste (EBS), SIF-urile şi FP.

Aproape 60% din rulajul pieţei, de 14,7 mi­lioane lei, a fost asigurat de ope­ra­ţiuni cu ac­ţiunile Fondului Proprie­ta­tea (3 mil. lei), Trans­electrica (2,1 mil. lei), Banca Tran­sil­vania (1,7 mil. lei) şi SIF Transil­vania (1,6 mil. lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa în scădere cu 0,13%, la 0,7845 lei, iar acţiunile Transelectrica au avansat cu 0,23%, la 13,14 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO