Burse - Fonduri mutuale

Doar doua fonduri au batut depozitele bancare

09.06.2008, 19:34 11

Investitorii in fonduri mutuale au castigat mai putin decat cei care au ales sa economiseasca in clasicele depozitele bancare in ultimul an, numai doua fonduri reusind sa aduca un randament anual peste valoarea dobanzilor.
Stabilo, fond de obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management, este performerul industriei in luna mai cu un randament de 11,6% in ultimele 12 luni, urmat de Orizont, fond de obligatiuni gestionat de Certinvest, care a adus investitorilor un plus anual de 8,6%.
Din cele 47 de fonduri de deschise de investitii, doar Stabilo si Orizont au raportat in ultimele 12 luni performante peste nivelul mediu de 7,2% al dobanzilor bancare, potrivit datelor UNOPC.
Niciun fond de actiuni nu a reusit sa obtina randament pozitiv in acest interval, in timp ce dintre fondurile diversificate, doar trei sunt pe plus in perioada mai 2007 - mai 2008. Pierderile raportate de fondurile cu plasamente pe Bursa au determinat scaderea puternica a interesului investitorilor pentru aceste instrumente.
Comparativ cu luna mai a anului trecut, cand fondurile de actiuni inregistrau intrari nete de 55 mil. lei (circa 16 mil. euro), luna trecuta, fondurile de actiuni au atras doar 0,3 mil. lei (mai putin de 100.000 de euro). Pe de alta parte, plasamentele in fonduri de obligatiuni au crescut la 28,3 mil. lei (7,8 mil. euro).
Toti investitorii care au facut subscrieri in fondurile de actiuni anul trecut si si-au pastrat investitia pana acum sunt pe minus. Cel mai ridicat radament din randul fondurilor de actiuni a fost marcat de Raiffeisen Prosper cu un minus de 1,9% a unitatii, in timp ce fondul Napoca a inregistrat cea mai puternica depreciere in utlimele 12 luni, de aproape 25%, din cauza scaderilor de pe Bursa.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate pe Bursa exceptand SIF-urile, a pierdut in ultimul an 8,2%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 companii listate, a scazut cu 11,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO