Burse - Fonduri mutuale

Doar 6% din datoria autoritatilor locale este listata

10.02.2009, 17:27 25

Datoria publica a autoritatilor locale a crescut de peste 18 ori in ultimii 5 ani, pe masura ce nevoile de finantare ale municipalitatilor si consiliilor judetene le-au determinat sa se imprumute mai mult de la banci si prin emisiuni de obligatiuni.

Valoarea datoriilor administratiilor locale a crescut de la 405 milioane de lei (circa 100 de milioane de euro) la sfarsitul lui 2004, adica 0,1% din PIB, la 7,55 mil. lei (2,05 mld. euro) sau 1,5% din PIB la finele lunii noiembrie 2008, conform raportului care insoteste proiectul de buget pe 2009 trimis Parlamentului.
Necesitatea gasirii unor surse de finantare mai ieftine a impins tot mai multe municipalitati si consilii judetene sa apeleze la solutii de tip "bridge loan" care constau in contractarea unui imprumut de la o institutie financiara care este rambursat in urma unei emisiuni de obligatiuni. Asta a condus la o crestere a numarului de emisiuni de obligatiuni derulate pe Bursa, precum si a valorii acestora, iar durata imprumuturilor a ajuns sa se intinda la 20 de ani.
In ultimele luni ale anului trecut, la Bursa au fost listate trei emisiuni de obligatiuni in valoare de 165 de milioane de lei apartinand municipiilor Iasi, Bacau si Timisoara.
Cu toate acestea, valoarea obligatiunilor municipale listate la Bursa este inca redusa comparativ cu nivelul datoriilor autoritatilor locale.
Valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni listate se ridica la 445 milioane de lei (105 milioane de euro), reprezentand doar 6% din totalul datoriei.
Cea mai mare finantare apartine municipiului Iasi, care a emis anul trecut obligatiuni de 100 mil. lei, dintr-un imprumut mai mare, care se ridica la 200 mil. lei.
Printre campionii finantarilor se mai numara Timisoara, cu obligatiuni de 150 de milioane de euro, si municipiul Bacau, cu 110 milioane de lei, din care 35 de milioane de lei reprezinta obligatiuni listate la Bursa, conform datelor de pe site-ul Bursei si de pe cel al firmei de consultanta VMB Partners, principalul consultant financiar pentru finantari municipale.
Cea mai recenta emisiune de obligatiuni este cea anuntata de Consiliul Judetean Alba, in valoare de 20 de milioane de lei (11,76 milioane de euro), care se va derula in perioada 16-20 februarie.
Obligatiunile, cu o maturitate de 17 ani si jumatate, ofera o dobanda variabila caclulata ca medie a dobanzilor interbancare ROBID si ROBOR pe trei luni la care se adauga o prima de 0,95%.
Fondurile rezultate in urma ofertei vor fi folosite pentru rambursarea creditului punte in suma de 50 de milioane de lei contractat de la Dexia Kommunalkredit Bank AG, care a fost utilizat pentru finalizarea mai multor proiecte de infrastructura locale. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj BT Securities.
Obligatiunile ramase nesubscrise vor fi subscrise de Dexia Kommunalkredit Bank AG, care s-a angajat ferm sa achizitioneze aceste titluri in ultima zi a ofertei publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO