Burse - Fonduri mutuale

Doar 0,3% din actiunile FP, distribuite fostilor proprietari

26.07.2006, 20:19 17

La mai bine de sase luni de la infiintarea Fondului Proprietatea (FP), doar 97 de fosti proprietari ale caror bunuri au fost confiscate pe timpul regimului comunist au devenit actionari ai fondului Proprietatea, special creat pentru despagubirea acestora. Numarul persoanelor care au primit despagubiri sub forma de actiuni este infim fata de numarul estimat al revendicarilor ce trebuie onorate de catre stat.
Practic, in jumatate de an, mai putin de unul din o mie de proprietari au primit despagubiri pentru proprietatile confiscate. Mai mult, nici cei 97 de actionari ai FP nu isi pot incasa contravaloarea bunurilor confiscate de comunisti, din cauza ca Fondul nu este listat la Bursa, iar legislatia nu le permite sa isi vanda actiunile in afara unei piete organizate de capital. Actionarii privati ai fondului detin 0,29% din capitalul social al fondului, care se ridica la circa 4 mld. euro.
Listarea este intarziata de o serie de neclaritati din legislatie, care nu permit, conform Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare autorizarea fondului, pas premergator listarii. Alexandru Paunescu, presedintele FP, considera insa ca listarea ar putea avea loc in septembrie sau octombrie, chiar inainte de alegerea administratorului.
Pana atunci legislatia ar trebui modificata. Proiectul de modificare a legislatiei privind fondul a fost transmis la Guvern si va fi aprobat prin ordonanta de urgenta, conform presedintelui FP.
"Nu vreau sa anticipez forma in care va aparea pe final legea. Modificarile vizeaza eficientizarea Fondului, precum si listarea acestuia. Listarea este prioritatea numarul unu pentru a da posibilitatea actionarilor sa dispuna de actiunile eliberate de Fond. Nu Parlamentul se va intruni in sedinta de urgenta in perioada urmatoare, ci Guvernul a fost abilitat prin lege sa emita ordonanta de urgenta pe perioada vacantei parlamentare", a precizat Paunescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO