Burse - Fonduri mutuale

Dividendele revin in piata

05.06.2003, 00:00 39

Cele mai multe dintre actiunile cotate la Bursa au inregistrat ieri cresteri usoare. Toti cei trei indici bursieri au urcat au aproape un procent, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a crescut si mai mult, dar nu a depasit pragul de un milion de dolari.
Sedinta de ieri a confirmat tendinta usor ascendenta a societatilor de investitii financiare (SIF), pe fondul unei usoare cresteri a valorii tranzactiilor cu actiunile acestora. “Multi dintrei cei care au primit dividende de la SIF-uri le reinvestesc acum in actiunile acestor societati,” a spus Alexandru Farcas, directorul societatii de brokeraj Carpatica Invest. Cele trei SIF-uri care au adus ieri cresterea au fost SIF Molfova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, ale caror cotatii au urcat cu cate 50 de lei.
Actiunile SIF Banat-Crisana au fost cele mai tranzactionata dintre cele ale SIF-urilor si singurele care au incheiat ziua in scadere. Ultima trabnzactie cu actiunile acesteia s-a realizat la 3.100 lei/actiune.
Actiunile Bancii Transilvania au urcat cu 1,5% pana la 3.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2 miliarde de lei.
O alta societate care a distribuit sume importante ca dividende este Banca Romana pentru Dezvoltare, Actiuni acesteia au recuperat scaderea din ziua anterioara si au ajuns la 17.300 lei/actiune.
Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate, cu o valoare a operatiunilor de 7,5 miliarde de lei. Ultima cotatie a fost de 1.280 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de marti.
Pentru saptamanile urmatoare brokerii se asteapta la o evolutie stabila a cotatiilor “Miscari spectaculoase ale cotatiilor nu cred ca vor fi in perioada urmatoare, in conditiile in care investitorii asteapta rezultatele financiare semestrilale,” a adaugat Farcas.
Raportul din ziua anterioara privind rezultatele financiare peste asteptari ale combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea nu au influetat ieri in sens pozitiv cursul actiunilor, fapt care arata ca majoritatea investitorilor se asteptau la o imbunatatire semnificativa a rezulatelor companiei. Mai mult, cotatiie au pierdut ieri 4% si au ajuns la finalul zilei la 1.200 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Oltchim a fost de aproape un miliard de lei.



Popp a vandut 0,5% din Impact
Presedintele si principalul actionar al companiei de constructii Impact , Ioan Popp, a anuntat ca a vandut la saptamana trecuta la Bursa 1,5% din pachetul de actiuni detinut. El detinea 30,3% din capitalul Impact. La un pret de 4.600 lei/actiune, valoarea pachetului este de 3,2 miliarde de lei. “Am vandut actiunile pentru a participa la majoararea de capital prin aport de numerar,” a declarat Popp pentru ZF. Actionarii Impact inregistrati la finalul lunii aprile au dreptul de a subscrie 18 actiuni la pretul de 2.450 de lei pentru fiecare 100 de actiuni detinute, si au ulterior posiblitatea de a vinde actiunile la pretul mai mare de pe piata.  Popp are dreptul sa subscrie actiuni in valoare de 20 miliarde de lei, dar spune ca nu s-a hotarat asupra sumei pe care o va investi. Operatiunea ar putea gerena alte modificari in procentele detinute de actionari.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca au atins ieri un nou maxim istoric la pretul de 1.450 lei/actiune. Actiunile Sanex au fost printre cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ, cu zece operatiuni in valoare de 152 milioane de lei. Cotatia medie a urcat cu aprioape 10% fata de valoarea anterioara.
Valoarea tranzactiilor de va Bursa Electronica RASDAQ nu a depasit nici ieri suma de 2 miliarde de lei, cu toate ca au fost transferate actiunile a 133 de societati.
Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov, cu transferuri in valoare de 347 miliarde de lei. Cele noua transferuri ale zilei s-au realizat la preturi cuprinse intre 15.000 si 15.600 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 4,6%. Prodlacta este controlata de salariati. Asociatia acestora detine 51% din actiuni, in timp ce restul titlurilor se afla in proprietatea micilor actionari.
Actiunile unui alt fabricant de produase lactate, Napolact Cluj au urcat ieri cu 0,5%, dupa ce cotatiile au oscilat intre 37.000 si 37.500 lei/actiune. Valoarea actiunilor transferate a fost de 125 milioane de lei.
Actiunile companiei de asigurari ARDAF din Cluj si-au continuat traiectoria usor ascendenta din ultimele zile. Pretul actiunilor a urcat ieri pana la 790 lei/actiune, iar cotatie medie a castigat aproape 3% fata de valoarea precedenta. Valoarea tranzactiilor cu actiunile ARDAF a fost de 57 milioane de lei.
La categoria I a pietei, actiunile operatorului portuar Socep Constanta au avut o evolutie linistita in jurul pretului de 1.200 lei/actiune, care a fost si ultima cotatie de pe piata. Valoarea operatiunilor a fost de 165 milioane de lei, iar cotatia medie a ramas prectic neschimbata.
Actiunile santierului naval Aker Braila au continau ieri oscilatiile cu o crestere a cotatiei medii de 2,8%. Cotatia maxima a zilei a fost de 18.000 lei/actiune. Valoarea indicelyul RAQ-I al companiilor de la categoria I a ramas practil la valoarea prededent, la fel ca indicele general al pietei RASDAQ-C. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO