Burse - Fonduri mutuale

Dividendele, putin atractive in ultima zi

02.03.2004, 00:00 13



Ieri a fost ultima zi in care actiunile SIF Banat - Crisana dadeau dreptul la dividende, dar actiunie societatii au fost singurele dintre SIF-uri care nu au crescut.



Mai mult, actiunile banat_Crisana au evoluat mare parte a zilei sub valoarea de inchidere de vineri. "Unii dintre investitorii prefera sa nu stea cu o parte a banilor blocati pana la data cand vor incasa dividendele," a explicat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. In aceste situatii se numara fondurile mutuale care inveastesc in actiuni. O situatie similara au inregistrat saptamana trecuta si actiunile SIF Moldova inainte de data de referinta.



Toti cei trei indici care urmaresc evolutia companiilor de la Bursa au inceput saptamana cu aprecieri, cea mai mare crestere, de 2,04% apartinand indicelui BET- FI, care urmareste evolutia SIF-urilor.



Actiunile SIF Banat - Crisana au fost cele mai tranzactionate pe piata, Un pachet de 168.000 actiuni fiind transferat in jumatatea a doua a zilei la pretul de 4.900 lei/actiune, valoarea maxima la care actiunile au fost tranzactionate ieri. Transferurile realizate au insumat 8,2 miliarde lei.



Actiunile SIF Transilvania au revenit la tranzactionare si au deschis sedinta la un pret de 4.650 lei/actiune. Pe fondul unor ordine mai mari de cumparare, pretul a urcat pana la 4.800 lei/actiune, tendinta de crestere mentinandu-se si in a doua parte a zilei, chiar daca volumul tranzactiilor a fost in scadere. Ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 4.900 lei/actiune, in crestere cu 3,2% comparativ cu valoarea precedenta.



Compania de constructii Impact Bucuresti a inregistrat o scadere de 0,9%, pretul de inchidere fiind de 5.650 lei/actiune. Cotatia a urcat pe parcursul sedintei pana la o valoare de 5.750 lei/actiune, dar in general tendinta a fost de scadere. Valoarea operatiunilor a depasit un miliard lei. Compania a convocat o adunarea generala care va discuta majorarea capitalului actionarii inregistrati la data de referinta 12 martie urmand sa aiba dreptul sa subscrie actiuni la pretul de 2.200 de lei.



Ordinele de vanzare ale actiunilor Azomures Targu - Mures au fost mai reduse comparativ cu situatia de saptamana trecuta, cand titlurile Azomures au pierdut aproape 20%. Ieri, pe fondul unei corectii pozitive, pretul a atins un nivel de 3.600 lei/actiune, inainte de a cobori la inchidere pana la 3.550 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4 miliarde lei.



O pierdere importanta de 3,7% au inregistrat actiunile Turbomecanica, care au fost cotate la un pret constant de 52.500 lei/actiune. Cele 10 operatiuni derulate au insumat 420 milioane lei.



Cea mai mare companie cotata, Petrom a ramas la pretul de inchidere de la finalul saptamanii trecute pe fondul unei valori extrem de reduse a tranzactiilor. Ultima tranzactie s-a realizat la 1.650 lei/actiune, pret identic cu cel anterior.valoarea tranzactiilor cu actiuni Petrom a depasit cu pitin 700 milioane de lei.





Piata Rasdaq



Lichiditatea redusa de pe piata, in cadrul tranzactiilor comune, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute s-a mentinut si in sedinta de ieri, valoarea tranzactiilor fiind de 5,8 miliarde lei.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au fost cele mai tranzactionate, valoarea transferurilor fiind de 1,8 miliarde lei. Pe fondul unei presiuni la cumparare, pretul a urcat pana la 45.000 lei/actiune, cotatia respectiva fiind si valoarea la care titlurile Braiconf au incheiat ziua. Cotatia medie a urcat cu 4,15%. Potrivit rezultatelor financiare preliminare raportate de companie, Braiconf a inregistrat in 2003 un profit net de 65,5 miliarde lei in conditiile in care cifra de afaceri a fost de 480 miliarde lei, in crestere cu 31% comparativ cu anul precedent. In ultimii ani, Braiconf a distribuit dividende, marimea acestora crescand in fiecare an. In luna februarie, cotatia actiunilor producatorului de confectii a castigat peste 16%.



Interesul investitorilor pentru actiunile societatii Uzinexport Bucuresti a mai scazut, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 583 milioane lei. Cotatia titlurilor Uzinexport s-a aflat pe un trend descendent stabilizandu-se la inchidere la 14.000lei/titlu. Pretul mediu a pierdut 2,38%.



Producatorul de articole de imbracaminte Flacara a inregistrat aprecieri puternice ale pretului de tranzactionare, sedinta de ieri aducand o crestere medie de 7,30%. In luna februarie, cotatia medie a actiunilor Flacara a crescut cu 42,22%. Pe parcursul zilei, pretul a oscilat intre 315.000 lei si 380.000 lei/actiune, dar pe fondul unor transferuri reduse de 99 milioane lei. Compania a inregistrat in 2003 un profit net de 49 miliarde lei la o cifra de afaceri de 210 miliarde lei, potrivit datelor financiare preliminare.



Cea mai mare crestere a fost cea a comerciantului Legume Fructe Oradea, care a inregistrat o apreciere de 66,67%. Cele doua operatiuni care au implicat actiunile societatii s-au derulat la pretul constant de 25.000lei/actiune, o valoare record in ultimele 12 luni. Transferurile realizate au insumat 175 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este SIF Banat Crisana, care detine o participatie de 51%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO